FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB - Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz zaprijetio je u utorak oštrom akcijom protiv osoba koje bi pokušale spriječiti izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze, te je najavio da Palestinci neće moći ući u napuštena židovska naselja mjesec dana nakon odlaska doseljenika, javljaju agencije. Mofaz je na konferenciji za novinare također rekao kako očekuje da će polovica židovskih obitelji napustiti svoje kuće do ponoći kada istječe rok za dobrovoljan odlazak. Palestincima je izraelski mimnistar obrane poručio da neće moći ući u evakuirane kolonije prije isteka jednomjesečnog roka.

NEVE DEKALIM - Izraelski policajci silom su, uz pomoć buldožera, u utorak ujutro ušli u Neve Dekalim, glavnu koloniju u pojasu Gaze, a 500 prosvjednika protiv povlačenja privedeno je noću na utorak. Velik broj pripadnika policijskih snaga u utorak ujutro buldožerima je oslobodio ulazak u glavno naselje od 21 kolonije u pojasu Gaze koje trebaju biti evakuirane. Židovski doseljenici upozoreni su da im rok za dobrovoljno napuštanje područja istječe u ponoć po mjesnom vremenu. Od 21 naselja, koja trebaju biti evakuirana prema izraelskom planu, samo u njih šest stanovništvo je odlučno pružati otpor, javio je radio.

BANJA LUKA - Udruga izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske uputila je prigovor vlastima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koje, u procesu izrade Sporazuma s Hrvatskom o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, nisu konzultirale predstavnike 40 tisuća izbjeglica iz Hrvatske, potvrdio je u utorak u Banjaluci predsjednik ove Udruge Petar Džodan. "Zahtijevamo od nadležnih vlasti RS i BiH da uvaže naše primjedbe i uključe naše predstavnike u proces izrade sporazuma s Hrvatskom", izjavio je novinarima predsjednik Udruge izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozdravio je u utorak, na dan otvaranja Svjetskog susreta mladeži u Koelnu, doprinos Katoličke crkve i pape Benedikta XVI. raspravama o aktualnim društvenim temama. U intervjuu njemačkoj katoličkoj agenciji KNA, Schroeder je izrazio zadovoljstvo okupljanjem mladih u Koelnu "gdje teme trećeg svijeta igraju veliku ulogu", te je priznao "visoku vrijednost koju Rimokatolička crkva i Papa daju intelektualnom produbljavanju aktualnih tema i dugoročnih pitanja". Više od 400.000 ljudi iz 193 zemlje svijeta trebalo bi u utorak sudjelovati na Svjetskom susretu mladeži u Koelnu, dok se nazočnost pape Benedikta XVI. očekuje u četvrtak.

SYDNEY - Australija će otvoriti svoja vrata za stotinjak tisuća kvalificiranih imigranata u sezoni 2005/2006. kako bi popunila prazna radna mjesta koja prijete njezinom ekonomskom rastu, a to će vjerojatno biti najveći priljev strane radne snage od pedesetih godina, priopćili su u utorak službeni izvori. Zemlja je kvotu ulaska stranaca podigla na 97.500 za sljedeću sezonu, odnosno 20.000 više nego za sezonu 2003/2004. Traže se prije svega inženjeri, komercijalisti, računovođe i zaposlenici u zdravstvenom sektoru, pojasnio je za nacionalni glasnogovornik ministarstva za imigracijska pitanja Abdul Rizvi.

LONDON - Nikakva veza zasad nije dokazana između atentata 7. i 21. srpnja u Londonu, rekao je u utorak britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke. On je ipak dodao da bi "bilo iznenađujuće da atentati 7. i 21. srpnja nisu na neki način povezani", čak ako danas i nema dokaza u pravnom smislu da se ćelije poznaju ili su povezane. "Jasno je da je jedna skupina djelovala 7. srpnja, a druga 21. srpnja", rekao je ministar, dodajući da će se njihova povezanost još detaljno istražiti.

ZAGREB/BONN - Višegodišnji istraživač Troje Manfred Korfmann iznenadno je preminuo u Tübingenu u 63. godini života, objavio je njemački državni radio Deutsche Welle (DW) na svojoj internetskoj stranici na hrvatskom jeziku. Korfmann je otkrio mnoge tajne Troje nastavljajući istraživanja njezina otkrivača Heinricha Schliemanna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙