FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael zaprijetio protivnicima povlačenja

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelski ministar obrane ShaulMofaz zaprijetio je u utorak oštrom akcijom protiv osoba koje bipokušale spriječiti izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze.
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz zaprijetio je u utorak oštrom akcijom protiv osoba koje bi pokušale spriječiti izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze.

Mofaz je na konferenciji za novinare također rekao kako očekuje da će polovica židovskih obitelji napustiti svoje kuće do ponoći kada istječe rok za dobrovoljan odlazak.

"Uložit ćemo sve napore, vojska i policija, da održimo zakon i red u procesu i prema svakome tko bude djelovao protuzakonito postupit će se u skladu sa zakonom", rekao je a prenijela je agencija Associated press.

Palestincima je izraelski mimnistar obrane poručio da neće moći ući u evakuirane kolonije prije isteka jednomjesečnog roka.

"Želim reći Palestincima da ne žure sa slavljem. Naša odluka donesena je kako bi se stvorila bolja sigurnosna, gospodarska i politička situacija i omogućio politički proces u budućnosti", rekao je Mofaz, javila je agencija France presse.

Izraelski policajci silom su, uz pomoć buldožera, u utorak ujutro ušli u Neve Dekalim, glavnu koloniju u pojasu Gaze, a 500 prosvjednika protiv povlačenja privedeno je noću na utorak.

"Stotine osoba pokušale su ući u Gush Katif na neodgovoran način i morali smo ih spriječiti (...) Neki čelnici iz Yeshe (Vijeće doseljenika za Zapadnu obalu i Gazu) privedeni su na ispitivanje", potvrdio je za radio Uri Bar-Lev, zapovjednik policije za okrug jug. "Njihovo ponašanje je neodgovorno i opasno i može voditi u katastrofu", dodao je.

Velik broj pripadnika policijskih snaga u utorak ujutro buldožerima je oslobodio ulazak u glavno naselje od 21 kolonije u pojasu Gaze koje trebaju biti evakuirane.

Židovski doseljenici upozoreni su da im rok za dobrovoljno napuštanje područja istječe u ponoć po mjesnom vremenu.

Izraelska vojska procjenjuje da je više od 50 posto doseljenika u području Gaze spremno dobrovoljno napustiti regiju, javio je radio.

Noću na utorak policija je privela oko 500 židovskih aktivista koji se protive povlačenju u vrijeme dok su se pokušavali ubaciti u naselja u pojasu Gaze, prenio je izraelski javni radio. Među privedenima je i nekoliko istaknutih vođa doseljenika, dodao je radio pozivajući se na policijske izjave.

Od 21 naselja, koja trebaju biti evakuirana prema izraelskom planu, tri su prazna a pet ih je gotovo prazno u utorak, dok je sedam naselja spremno iseliti, a samo u njih šest stanovništvo je odlučno pružati otpor, javio je radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙