FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

papa pozvao muslimane da se s kršćanima bore protiv terorizma

KOELN, 20. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. zatražio je usubotu od muslimana da odbace "osvetoljubivost", "netoleranciju" i"nasilje" i zajedno se s kršćanima bore protiv terorizma, tijekomsusreta u Koelnu s predstavnicima muslimanske zajednice u Njemačkoj.
KOELN, 20. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. zatražio je u subotu od muslimana da odbace "osvetoljubivost", "netoleranciju" i "nasilje" i zajedno se s kršćanima bore protiv terorizma, tijekom susreta u Koelnu s predstavnicima muslimanske zajednice u Njemačkoj.

Izrazivši nadu da će sve tri monoteističke vjeroispovijesti zajednički braniti mir, Papa je pozvao na odbacivanje "osvetoljubivosti" i "netolerancije" koji su temelj terorizma, te je izrazio želju da kršćani i muslimani prevladaju "pristranost" i "sektaštvo" kako bi odgovorili na "izazove našeg vremena".

U Njemačkoj živi približno tri milijuna muslimana, od čega su većina Turci.

Osim muslimanskim predstavnicima, koji su se s njime došli susresti u sjedištu nadbiskupije u Koelnu, poglavar Katoličke crkve obratio se cjelokupnom muslimanskom narodu koji, naglasio je on, dijeli s kršćanima "temeljne moralne vrijednosti".

Benedikt XVI., koji je u nekoliko navrata govorio protiv teorije sudara civilizacija, ocijenio je u subotu da "oni koji su smislili i organizirali" terorističke napade žele "zatrovati" odnose među muslimanima i kršćanima. Stoga je pozvao islamske vjerske čelnike neka se ne zadovolje osudom terorizma, kao što to već čine, već da porade na tome da iskorijene iz srca vjernika "osvetoljubivost", "netoleranciju", "nasilje".

Tom primjedbom je podsjetio da je velik dio terorista, nedavno uhićenih u Europi, odrastao u europskoj zemlji i ondje imao prve kontakte s islamom.

Papa je nadalje pozvao na zaštitu vjerskih sloboda i sloboda manjina posvuda u svijetu. Naglasio je da je "zaštita vjerske slobode stalni imperativ te da je poštivanje manjina neporeciv znak istinske civilizacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙