FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražno povjerenstvo za Čačića i Tomčića pred završetkom

ZAGREB,19. kolovoza(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo za RadimiraČačića i Zlatka Tomčića danas se, prihvaćanjem dijela zaključaka inajvećeg dijela izvješća s kojim će u rujnu izaći pred Hrvatski sabor,približilo završetku svog šestomjesečnog rada kojemu rok ističe zašest dana.
ZAGREB,19. kolovoza(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo za Radimira Čačića i Zlatka Tomčića danas se, prihvaćanjem dijela zaključaka i najvećeg dijela izvješća s kojim će u rujnu izaći pred Hrvatski sabor, približilo završetku svog šestomjesečnog rada kojemu rok ističe za šest dana.

Povjerenstvo je zaključilo da je u skladu sa zakonom šest ugovora koje je tvrtka Capital ing, u kojoj Tomčić, bivši predsjednik Sabora, ima 22 posto vlasništva, od 2000. do 2003. sklapala s državom, odnosno ministarstvima.

No, utvrđeno je i da je kod nekih ugovora nužna prethodna suglasnost Vladina Ureda za javnu nabavu pribavljena tek nakon njihova sklapanja, što se protivi zakonskim propisima.

Povjerenstvo je zaključilo i da za dva ugovora koje su tvrtke iz sastava tzv. Coning grupe sklapale s ministarstvima ne postoji pripadajuća dokumentacija (uglavnom odluke o osnivanju stručnih povjerenstava), kao i da za ugovorene poslove iz programa POS u Španskom i Sesvetama ne postoji suglasnost Ureda za javnu nabavu.

Dok je za Capital ing nedvosmisleno utvrđeno da Tomčić u toj tvrtki ima 22 posto vlasništva, za četiri tvrtke iz Coning grupe utvrđeno je da je Čačić, dok je bio ministar graditeljstva, svoje udjele u vlasništvu prenio na treću osobu, odnosno odvjetničku kuću.

Povjerenstvo se i danas odredilo da Saboru neće podnositi nikakve sudove, jesu li Tomčić i Čačić iskoristili svoje dužnosničke položaje da bi tvrtkama u svom vlasništvu pogodovali u dobivanju unosnih poslova s državom, već će Saboru prepustiti da na osnovu činjenica koje je utvrdilo sam donese ocjenu.

Povjerenstvo je odlučilo uvodni dio izvješća nadopuniti i svim poteškoćama s kojima se susretalo u pribavljanju dokumentacije od Vlade i ministarstava, jer je veliki dio dokumentacije dolazio "na kapaljku" ili su ga donosili svjedoci koje je povjerenstvo saslušalo.

Povjerenstvo će rad nastaviti u ponedjeljak, kada bi trebalo saslušati Ljubenka Ristovića, direktora Coning inženjeringa, tvrtke iz sastava Coning grupe, a na okolnosti ugovora o građevinskim radovima u Vukovaru koji se pred povjerenstvom pojavio u dva različita oblika.

Većina članova povjerenstva odbila je zahtjev DC-ovca Frane Piplovića da se očituju o nedavnom Čačićevom intervjuu u tisku kada ih je nazvao "gomilom polupismenih jadnika", a povjerenstvo "besmislenim".

Predsjednik povjerenstva Nenad Stazić rekao je da Povjerenstvo nema mandat reagirati na medijske intervjue. "Davanje ovakvog intervjua pitanje je kućnog odgoja, ali Čačić ima previše godina da bi ga ja odgajao", kazao je Stazić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙