FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražno povjerenstvo za Čačića i Tomčića ispitalo zadnjeg svjedoka

ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo koje trebautvrditi je li bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić pogodovaotvrtkama Coning grupe u dobivanju poslova s državom danas je ispitaloposljednjeg svjedoka, bivšeg Čačićevog pomoćnika Ljudevita Hercega,koji je ustvrdio da Čačić nikada na njega nije vršio nikakav pritisakda Coning grupa dobije poslove.
ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Saborsko istražno povjerenstvo koje treba utvrditi je li bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić pogodovao tvrtkama Coning grupe u dobivanju poslova s državom danas je ispitalo posljednjeg svjedoka, bivšeg Čačićevog pomoćnika Ljudevita Hercega, koji je ustvrdio da Čačić nikada na njega nije vršio nikakav pritisak da Coning grupa dobije poslove.

"Čačić od mene nikada nije tražio da neka od tvrtki dobije poslove, to mu ne bi bilo ni na kraj pameti", kazao je Herceg, koji je i danas pomoćnik ministra Božidara Kalmete nadležan za poslove razvitka.

Napomenuo je kako je znao da su tvrtke Congama i Coning povezane s Čačićem, ali da to saznanje nikada nije imalo utjecaja kod odabira poduzeća koje je za Ministarstvo graditeljstva izvodilo radove na obnovi u ratu uništenih i oštećenih kuća.

Herceg je istaknuo da su tvrtke Coning grupe na 372 natječaja koje je Uprava za obnovu, kojoj je bio na čelu, za Čačićeva mandata raspisala za poslove obnove sudjelovale na njih 85, a dobile samo devet poslova, ne odbacivši mogućnost da je bilo još nekih poslova.

Navedeni poslovi Coning grupe, dodao je, bili su vrijedni oko 40 milijuna kuna, što je tek jedan posto od oko 4,5 milijardi kuna koliko su ukupno bili 'teški' poslovi na obnovi od 2000. do 2004.

Odgovarajući na pitanja članova povjerenstva, Herceg je ustvrdio da je svaki ugovoreni posao uvijek pratila i odluka o osnivanju povjerenstva za odabir najboljeg ponuditelja, te je povjerenstvu dostavio i dvije odluke koje su nedostajale dokumentaciji.

Odbacio je sumnje da su se Congama i Coning pri dobivanju poslova s Ministarstvom služile 'dumpingom', odnosno da su niže ugovorene cijene za određeni posao kasnije podizale aneksima na ugovore.

"Nismo imali loša iskustva s Congamom i Coningom", rekao je Herceg, napominjući da su te tvrtke, zbog manjka 'operative', kod ugovaranja poslova navodile sporazumni ugovor s podizvoditeljima koji su obavljali radove.

Aneksi na ugovore, dodao je, bili su uobičajena stvar, uglavnom zbog činjenice da se kroz godinu povećavao broj kuća koje je trebalo obnoviti, odnosno opremiti namještajem, što je iziskivalo i dodatna sredstva.

Ispitivanjem Hercega, kao posljednjeg svjedoka, povjerenstvo je zaključilo rad, te će se ponovno okupiti 19. kolovoza kako bi usuglasilo zaključke za Čačića i Zlatka Tomčića s kojima će, u obliku izvješća, u rujnu izaći pred Hrvatski sabor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙