FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu proslavljen 555. rođendan Marka Marulića

SPLIT, , 18. kolovoza 2005. (Hina) - U Splitu je večeras, u zgradiMuzeja grada u Papalićevoj ulici, u nazočnosti premijera Ive Sanadera,ministara Bože Biškupića i Dragana Primorca te brojnih drugihuglednika, proslavljen 555. rođendan oca hrvatske književnosti,renesansnog književnika i humanista Marka Marulića .
SPLIT, , 18. kolovoza 2005. (Hina) - U Splitu je večeras, u zgradi Muzeja grada u Papalićevoj ulici, u nazočnosti premijera Ive Sanadera, ministara Bože Biškupića i Dragana Primorca te brojnih drugih uglednika, proslavljen 555. rođendan oca hrvatske književnosti, renesansnog književnika i humanista Marka Marulića .

U toj se kući u staroj gradskoj jezgri Marulić (1450.-1524.) često sastajao s prijateljima, a u blizini je i stanovao,

Na svečanosti je predstavljena knjiga "Marulićev Split", koju je priredio Bratislav Lučin. U njoj se, uz ostalo, navode Marulićevi opisi Splita i Dioklecijanove palače, te izrazi njegova humanističkog divljenja jednom antičkom graditeljskom spomeniku.

Akademik Mirko Tomasović predstavio je studiju o Marku Maruliću, uglednoga sveučilišnoga profesora Scharla Benea, stručnjaka za humanizam, koji je na francuski preveo Marulićev spjev "Juditu".

Akademik Tomasović istaknuo je da je taj francuski znanstvenih u proteklih 15 godina objavio više od 50 radova o Marku Maruliću.

Akademik Nenad Cambi, u prigodi 1700 godina Splita, govorio je i o rimskome caru Dioklecijanu, a ugođaju je pridonijela i Klapa "Iskon" koja je izvela više dalmatinskih napjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙