FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO pozvao SAD da poštuje njegovu presudu vezanu za trgovinu čelikom

ŽENEVA, 18. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Svjetska trgovinskaorganizacija (WTO) pozvala je Sjedinjene Države da se pridržavajuranije donesene presude kojom je osuđen način na koji je Washingtonnametao kazne privatnim europskim čeličanama.
ŽENEVA, 18. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) pozvala je Sjedinjene Države da se pridržavaju ranije donesene presude kojom je osuđen način na koji je Washington nametao kazne privatnim europskim čeličanama.

Komisija WTO-a zadužena za to pitanje utvrdila je da Sjedinjene Države ne djeluju po arbitrarnoj presudi iz prosinca 2002. prema kojoj je utvrđeno da je Washington nametao takozvane kompenzacijske mjere bez da je adekvatno odredio da američke tvrtke trpe štete zbog nepoštene europske konkurencije.

Prema sporazumu 148 država u okviru WTO, članice mogu koristiti carine za kažnjavanje trgovinskih partnera ako vjeruju da krše pravila globalne trgovine, no pritom i same moraju poštivati ta pravila.

Washington je poštovao pravila iz 2002. u slučaju francuske tvrtke Usinor, ali nije igrao pošteno u slučaju tvrtke British Steel, sada američko-nizozemske grupacije Corus te španjolske Aceralije, istaknuo je WTO.

Razmirica, jedna od nekoliko u okviru WTO-a koja uključuje čelik, traje već skoro pet godina. U studenome 2000. EU je podnijela žalbu WTO-u zbog odluke SAD-a da kazni niz europskih čeličana koje su ranije bile u državnom vlasništvu.

Washington je ustvrdio da su te kompanije ostvarivale nepoštenu prednost jer su primale državnu pomoć prije nego su privatizirane u razdoblju od 1987. do 1998.

U svojoj presudi iz 2002. WTO je zaključio da američka legislativa udovoljava WTO-ovim pravilima o subvencijama i protumjerama, no da je Washington djelovao nekonzistentno namećući protumjere na čelične proizvode privatiziranih europskih čeličana bez utvrđivanja jesu li subvencije i dalje na snazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙