FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD izgubio spor oko poreznih olakšica za američke izvoznike

WASHINGTON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD još nije odlučio hoćeli se požaliti na presudu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojaje u dugotrajnom sporu Washingtona i Europske unije oko porezniholakšica za Boeing i ostale američke izvoznike presudila u koristBruxellesa, kazao je jedan američki trgovinski dužnosnik.
WASHINGTON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD još nije odlučio hoće li se požaliti na presudu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja je u dugotrajnom sporu Washingtona i Europske unije oko poreznih olakšica za Boeing i ostale američke izvoznike presudila u korist Bruxellesa, kazao je jedan američki trgovinski dužnosnik.

"Još proučavamo odluku. Objavljena je tek u petak i mi je proučavamo", kazao je američki trgovinski predstavnik Rob Portman, potvrđujući informacije da je WTO u povjerljivoj preliminarnoj odluci presudio protiv SAD-a.

"Odluka me razočarala - nisam baš bio jako iznenađen ali sam se razočarao jer smo se jako trudili ispuniti" ranije presude WTO-a u tom slučaju, naglasio je Portman.

SAD je prošle godine ukinuo niz poreznih olakšica iz okvira zakona o kompanijama -izvoznicama (FSC) nakon što ih je WTO opetovano proglasio nezakonitim izvoznim subvencijama sukladnom međunarodnim propisima o trgovini.

Korisnik olakšica bio je Boeing ali i drugi američki izvoznici poput Caterpillara i Microsofta.

WTO je EU odobrio pravo na uvođenje kaznenih carina vrijednosti četiri milijarde dolara na američki izvoz koji je bio predmet spora. Bruxelles je počeo uvoditi carine u ožujku 2004., uz inicijalnu stopu od pet posto na čitav niz proizvoda, u rasponu od tekstila do čelika, a do kraja te godine podigao ih je na 14 posto.

Sankcije su ukinute u siječnju 2005. nakon što je američki Kongres usvojio zakon koji je osigurao poštivanje presude WTO-a. No, Bruxelles je upozorio da ih može ponovno uvesti na 60 posto proizvoda ako WTO objavi da SAD još krši svoje obveze.

Portman je kazao da će odluku o eventualnoj žalbi donijeti članovi Kongresa koji će morati odobriti i nove promjene zakona po porezima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙