FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Calmy-Rey: Švicarska se zauzima za neovisnost Kosova

PRIŠTINA,1. kolovoza(Hina) - Švicarska se zauzima za neovisnost Kosovapod jakim međunarodnim nadzorom, a povratak toga područja podingerenciju Srbije ne samo da je nepoželjan već i nerealan, izjavilaje u ponedjeljak u u Prištini švicarska ministrica vanjskih poslovaMicheline Calmy-Rey, koja boravi u četverodnevnom posjetu Kosovu,nakon sastanka s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom.
PRIŠTINA,1. kolovoza(Hina) - Švicarska se zauzima za neovisnost Kosova pod jakim međunarodnim nadzorom, a povratak toga područja pod ingerenciju Srbije ne samo da je nepoželjan već i nerealan, izjavila je u ponedjeljak u u Prištini švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey, koja boravi u četverodnevnom posjetu Kosovu, nakon sastanka s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom.

Calmy-Ray je istaknula kako je Kosovo prioritet švicarske politike u jugoistočnoj Europi te je s toga zainteresirana za tijesnu suradnju s tom pokrajinom.

Prema njezinim rječima, Švicarska je uvjerena da je sadašnji status Kosova neprihvatljiv i neodrživ te da, između ostalog, ometa gospodarski razvoj područja.

"Put prema formalnoj neovisnosti treba se odvijati pod strogim međunarodnim nadzorom i u pregovorima s Beogradom", rekla je ministrica Micheline Calmy-Rey.

Ona je naglasila da je potrebno poštovati dva legitimna zahtjeva dvaju naroda na Kosovu. "Na jednoj strani je zahtjev srpske manjine da živi u sigurnosti i s ravnopravnim pristupom javnim službama i s druge strane volja albanske većine da ostvari pravo na samoodređenje", rekla je Calmy-Rey.

Calmy-Rey se tijekom dana sastala i s prvim zamjenikom šefa UNMIK-a Lawrenceom Rossinom, kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem i političkim predstavnicima kosovskih Srba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙