FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na 11. Sarajevo film festivalu više od 150 filmova

SARAJEVO,18. kolovoza(Hina) - Projekcijom filma "Dobro uštimanimrtvaci", bosanskohercegovačkog redatelja Benjamina Filipovića, upetak će u Sarajevu biti otvoren 11. Sarajevo film festival (SFF),koji će ponovo okupiti veliki broj filmskih stvaralaca te ujednopredstaviti regionalnu filmsku produkciju, uključujući tu i hrvatsku.
SARAJEVO,18. kolovoza(Hina) - Projekcijom filma "Dobro uštimani mrtvaci", bosanskohercegovačkog redatelja Benjamina Filipovića, u petak će u Sarajevu biti otvoren 11. Sarajevo film festival (SFF), koji će ponovo okupiti veliki broj filmskih stvaralaca te ujedno predstaviti regionalnu filmsku produkciju, uključujući tu i hrvatsku.

Sarajevo film festival odavno je prerastao granice Bosne i Hercegovine pretvorivši se u najznačajniji događaj takve vrste u cijeloj regiji, a u razdoblju od 19. do. 27. kolovoza ovoga puta će biti prikazano više od 150 filmova različitih kategorija, uključujući tu i četiri svjetske premijere.

Direktor SFF-a Miro Purivatra istaknuo je kako se u konkurenciji za najznačajniji program festivala, onaj regionalni koji ima i natjecateljski karakter, našlo čak 70 igranih filmova.

"Očevidno da je većina producenata i autora iz regije odlučila da, je osim tri neprikosnovena festivala u Europi - Cannesa, Venecije i Berlina - najbolji izbor za promociju njihova filma upravo Natjecateljski program SFF-a. To je znak priznanja filmskih profesionalaca zbog kojih ovaj festival i postoji", kazao je Purivatra.

U oštroj konkurenciji u natjecateljski su program SFF-a ove godine uvrštena dva hrvatska filma: "Što je muškarac bez brkova", Hrvoja Hribara i "Oprosti za kung fu", Ognjena Sviličića.

Organizatori kao posebice vrijednu ističu činjenicu da osim zemalja bivše Jugoslavije te Rumunjske i Albanije ove godine u ovom dijelu programa po prvi puta sudjeluje i Mađarska, dok su Turska i Grčka gosti, no njihovo se uključenje u utrku za nagrade očekuje već na narednom festivalu.

Uz nagradu od 25 tisuća eura za najbolji film, žiri kojemu predsjedava Miki Manojlović dodijelit će priznanja i najboljem glumcu odnosno glumici.

Natjecateljski program bit će upriličen i u kategoriji kratkih filmova, a kao svojevrsni dodatak ponovo će se održati i tzv. Regional Off program, čija je zadaća predstaviti najnoviju regionalnu produkciju i na kojemu će sarajevska publika imati priliku vidjeti film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003." hrvatskog redatelja Tomislava Radića.

Tradicionalni program "Posvećeno" ove se godine fokusira na filmsko stvaranje Alexandera Paynea.

Publika će imati prigodu vidjeti neke od njegovih najznačajnijih filmova poput Gospodina Schmidta ili Izbora te Stranputice.

Tu su i programi "Panorama", "Dokumentarci" te "Ponoćni susreti" kao i "Novi tokovi" te "Kratki filmovi Europske filmske akademije" kao i "Dječji program" i "Teenarena".

Sve plodnija bosanskohercegovačka kinematografija predstavit će, u okviru programa "Heineken Open Air", film Ahmeda Imamovića "Go West", u kojemu glumi i Tarik Filipović.

Organizatori očekuju da će SFF ove godine posjetiti više od 100 tisuća gledatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙