FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZRAČNA BAZA EDWARDS, Kalifornija - Letjelica Discovery i sedam astronauta sigurno su sletjeli u utorak u Kaliforniju, okončavši tako napetu misiju za NASA-u, dvije i pol godine nakon katastrofe s letjelicom Columbia. Discovery je ušao u Zemljinu atmosferu i obrušio se iznad Pacifičkog ocena prije glatkog slijetanja u zračnu bazu Edwards u 8,12 po lokalnom vremenu (12,12 po GMT-u), nakon 14 dana misije koja je uključivala boravak na Međunarodnoj svemirskoj postaji. NASA je ostvarila svoj glavni cilj a to je sigurno lansiranje i spuštanje ove letjelice koju su od početka pratili problemi.

SARAJEVO - Haaški bjegunac Milan Lukić mora biti izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a tek nakon toga može se očekivati odluka o eventualnom ustupanju njegova slučaja pravosuđu Bosne i Hercegovine, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik ureda ICTY-a Matias Hellman novinarima komentirajući nagađanja da bi Lukić iz ekstradicijskog pritvora u Argentini mogao biti izručen vlastima u Beogradu. Hellman je podsjetio kako je je Tužiteljstvo Haaškog suda nedavno zatražilo da Lukićev slučaj bude proslijeđen Sudu BiH odnosno njegovu odjelu za ratne zločine. O tome će zatjevu Haaški sud, po njegovim rječima, odlučivati "u dogledno vrijeme".

BEOGRAD - Interpol je potvrdio da je u Argentini doista uhićen haški optuženik Milan Lukić, optužen za zločine u Bosni i Hercegovini, iako je pri uhićenju imao dokumente na drugo ime i prezime, te mu je određen pritvor prije izručenja, izjavio je u utorak predsjednik Vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić. Ljajić je beogradskom Radiju B92 izjavio da sada slijedi postupak za izručenje. "S obzirom na to da Haški sud ima prednost pred domaćim zakonskim propisima, on će sasvim sigurno biti izručen izravno Haškome sudu, a očekujem da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko dana", rekao je Ljajić.

BEČ - Iran je proizveo oko 4.000 centrifuga sposobnih za obogaćivanje urana do stupnja potrebnog za nuklearno oružje, izjavio je prognani iranski disident koji je 2002. godine pomogao u otkrivanju gotovo dvadeset godina skrivane nuklearne aktivnosti u Iranu. Alireza Jafarzadeh je kazao za agenciju Associated Presse da su centrifuge - za koje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije znala - spremne za instaliranje u iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzu. Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je za utorak sazvala izvanredni sastanak, nije za sada komentirala tvrdnje o centrifugama.

RIM - Britanski istražitelji počeli su u ponedjeljak u rimskom zatvoru Regini Coeli ispitivati londonskog atentatora Hamdija Issaca, koji je priznao da je 21. srpnja "zbog demonstrativnih razloga" htio postaviti eksploziv u podzemnoj željeznici u Londonu, a talijanska policija ga je uhitila u Rimu 29. srpnja nakon dojave britanske policije. Odvjetnica Anotonietta Sonnessa, braniteljica Hamdija Issaca, 27-godišnjeg Etiopljanina, kaže da će braniti tezu da je riječ o "demonstrativnom činu bez namjere ubojstva".

BAGDAD/DUBAI - Trojica Iračana su poginula a 32 su ranjena u samoubilačkom napadu automobilom-bombom u utorak u središtu Bagdada, naveo je jedan izvor ministarstva unutrašnjih poslova. Za sada nije poznato koliko je civila i koliko policajaca među žrtvama. Skupina vođe al Qaide u Iraku Musabe al Zarquawija preuzela je u utorak u više priopćenja odgovornost za niz atentata izvedenih na američke snage u kojima je poginulo 11 osoba.

ZAGREB - Broj rudara blokiranih u poplavljenom rudniku na jugu Kine mogao bi biti znatno veći od stotinu, koliko su od nedjelje spominjale vlasti, naveo je u utorak službeni izvor. Čini se da nitko točno ne zna koliko je rudara zatrpano u jednome oknu rudnika Daxing, 265 kilometara sjeveroistočno od Kantona. Vlada strahuje da se radi o više od 102 rudara koliko su početno navodile mjesne vlasti i kineski tisak.

LJUBLJANA - Kontroverznoga slovenskog poduzetnika Davorina Sadara koji je devedesetih godina kraljevao Ljubljanskom burzom sa svojim investicijskim fondovima koji su ulagačima donosili golemu dobit, a poslije propali, američki su agenti u utorak izručili slovenskim pravosudnim tijelima. U domovini ga čekaju nova suđenja za slučajeve u kojima je za tridesetak milijuna eura oštetio oko 3500 ulagača. Sadar se pet godina skrivao u SAD-u, gdje je lani slučajno otkriven pri pokušaju odlaska u Meksiko, kad je utvrđeno da mu je istekla viza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙