FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Crna Gora trebala bi biti zainteresirana za Lukića

PODGORICA, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Crna Gora trebala bi takođerbiti zainteresirana za suđenje haškom optuženiku Milanu Lukiću,uhićenom ovog tjedna u Buenos Airesu, jer je povezan sa zločinom ukojem su žrtve bili i građani Crne Gore, izjavio je u srijedu za Hinupredsjednik Crnogorskoga Helsinškog odbora Slobodan Franović.
PODGORICA, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Crna Gora trebala bi također biti zainteresirana za suđenje haškom optuženiku Milanu Lukiću, uhićenom ovog tjedna u Buenos Airesu, jer je povezan sa zločinom u kojem su žrtve bili i građani Crne Gore, izjavio je u srijedu za Hinu predsjednik Crnogorskoga Helsinškog odbora Slobodan Franović.

"Crna Gora treba se zbog toga dodatno zainteresirati za slučaj i uspostaviti potpunu suradnju s Haškim sudom", rekao je Franović.

Lukić, kojega ICTY tereti za ratne zločine nad civilima na višegradskom području, povezan je i sa slučajem u Štrpcima, u kojem su žrtve bili i građani Crne Gore.

U veljači 1993. godine iz vlaka Beograd-Bar, na postaji Štrpcima, oteto je, a nakon toga ubijeno i u Drinu bačeno dvadeset osoba.

Za taj je zločin na 15 godina zatvora već osuđen bosanski Srbin Nebojša Ranisavljević, koji je u zatvoru u Bijelome Polju.

Odvjetnik obitelji pobijenih putnika iz vlaka u Štrpcima Velija Murić smatra da je Lukićevo uhićenje iznimno važno jer će se konačno, nakon toliko godina, doznati prava istina o tom zločinu, mjestu gdje su ubijeni i gdje im je grobnica.

Slobodan Franović rekao je kako za taj slučaj ima dovoljno dokaza da, osim neposrednih počinitelja, postoje i oni koji su planirali, organizirali i naredili zločin.

Odvjetnici obitelji pobijenih putnika u sudskom su postupku protiv Ranisavljevića kao nalogodavce i organizatore zločina javno optužili tadašnje najviše srbijansko vodstvo. Po Franovićevu mišljenju, ovo je jedinstvena prilika da se doznaju i te pojedinosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙