FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba medalja u Arheološkom muzeju u Zagrebu

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Početkom kolovoza u zagrebačkom jeArheološkom muzeju postavljena jedna od najvećih izložaba medalja uHrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz Arheološkoga muzeja.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Početkom kolovoza u zagrebačkom je Arheološkom muzeju postavljena jedna od najvećih izložaba medalja u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz Arheološkoga muzeja.

Na izložbi je postavljeno 768 izložaka 112 medaljera iz poznate zbirke Berislava Kopača koju je 2001. darovala njegova udovica Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Atraktivna i neobična izložba postavljena je na cijelom prvom katu muzejske palače, u 22 vitrine. Izložba donacije Kopač, po riječima kustosa Ivana Mirnika koji je postavio izložbu, jedinstvena je po svom opsegu i sadržaju i može se smatrati odlično sastavljenim presjekom umjetnosti medalja nastalih u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća.

Malo je autora koji u njoj nisu zastupljeni makar s jednim primjerkom svog rada. Osim golema opusa Želimira Janeša, najbolje su svojim djelima zastupljeni Ivo Kerdić, veliki slovenski medaljer Vladimir Štoviček te Damir Mataušić. Medaljerski opus kipara Vanje Radauša gotovo je cjelovit i prikazan. U zbirci Kopač ima relativno malo stranih medalja jer je cilj skupljača bio stvoriti što cjelovitiju zbirku hrvatskih medalja. Zastupljena su imena gotovo svih živućih i pokojnih hrvatskih medaljera, pa čak i slikara ili kipara koji su se rijetko izrađivali medalje, od Koste Angeli Radovanija i Ivana Antolčića sve do Mile Wod.

Za izložbu je tiskan u boji i crno-bijelo ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, na 207 stranica. Osim uvodnog i kataloškog dijela mogu se pročitati poglavlja koja opisuju život i rad velikih hrvatskih medaljera Ive Kerdića i Želimira Janeša, kao i slovenskoga medaljera Vladimira Štovičeka.

Zbirka Kopač sastoji se od više od 2000 predmeta, a nastala je kao plod dugogodišnjeg skupljanja Viktora Kopača (1904.-1983.) i njegova sina Berislava (1927.- 2000.). Premda neki primjerci medalja datiraju iz 19. stoljeća, najveći dio zbirke čine medalje 20. stoljeća.

U zbirci su srebrne, brončane, kositrene i olovne medalje i plakete, pokusni otisci u olovu, primjerci od terakote, sadre i drveta, reducirane i nereducirane medalje, jedinstveni ili vrlo rijetki primjerci, te mnogo vrlo poznatih, antoloških komada. Zbirka obuhvaća i vrijedni popratni materijal koji čine rukopisi, crteži, brojne fotografske snimke ljudi, događaja i predmeta, dokumentacija o medaljama i umjetnicima, izresci iz novina te brojni izložbeni katalozi.

Izložba medalja iz Zbirke Kopač ostaje otvorena u Arheološkom muzeju do listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙