FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra se otvara izložba "Potok u srcu Zagreba"

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba sutra seotvara reprezentativna izložba pod nazivom "Potok u srcu Zagreba - Uzpotok Medveščak od izvora do ušća", istaknuto je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba sutra se otvara reprezentativna izložba pod nazivom "Potok u srcu Zagreba - Uz potok Medveščak od izvora do ušća", istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ta raznovrsna izložba obuhvaća oko 500 predmeta, zemljovide, fotografije, uporabne predmete koji ilustriraju sociološku i kulturološku sliku grada Zagreba na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić istaknuo je da je izložba plod višegodišnjega istraživanja zagrebačkih arhiva i muzeja, t.j. da je to projekt mnogo širi od sama pojma izložbe. Ivić je najavio i opsežnu publikaciju, u biti znanstveni rad o izložbi, dodavši da je tema o Medveščaku primjerena djelatnosti gradskoga muzeja. Izrazivši zadovoljstvo radom autora izložbe, posebno je pohvalio likovni postav arhitekta Željka Kovačića.

Autorica koncepcije izložbe Nada Premerl napomenula je da je nastojala pokazati važnost potoka Medveščaka, koji izvire u Parku prirode "Medvednici", protječe kroz samo središte grada i ulijeva se u Savu. Potok je protjecao Medveščakom, Medvedgradskom ulicom, Kožarskom, Tkalčićevom, Pod zidom, Bakačevom, Kurelčevom te otjecao prema Savi.

Po njezinim riječima potok je oblikovao grad, bio je izvor života i utjecao na njegov urbanizam. Kanaliziran je, t.j. natkriven u prvoj polovici XX. st., kad se Zagreb oblikuje kao suvremen europski grad.

Na izložbi su predmeti i isprave iz Muzeja grada Zagreba, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Hrvatskoga povijesnog muzeja, Hrvatskoga državnog arhiva, od privatnih posuditelja i drugih arhivskih i muzejskih ustanova.

Goran Arčabić je priredio važnu dionicu izložbe "Manufaktura i industrija uz potok Medveščak", rekavši kako će taj dio u 60 muzejskih predmeta oslikati gospodarski život sjevernoga dijela grada. To potvrđuje kako je potok od srednjeg vijeka do isteka XIX. st. imao ulogu žile kucavice gospodarskoga razvoja Zagreba. Tu je zanimljiva povijest osam manufakturnih i četiriju industrijskih pogona.

Stručni suradnici izložbe su i Maja Alilović, Marina Perica i Boris Mašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙