FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: otvorena izložba fotografija Ivana Kožarića

RIJEKA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Izložba fotografija akademika IvanaKožarića otvorena je večeras u Malom salonu riječkog Muzeja moderne isuvremene umjetnosti.
RIJEKA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Izložba fotografija akademika Ivana Kožarića otvorena je večeras u Malom salonu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Izložbu fotografija zagrebačkih motiva otvorio je Ivica Župan, koji je s Antunom Maračićem osmislio likovni postav izložbe.

Kožarić "interpretira društvenu zbilju u tranziciji", te "svjesno ili nesvjesno provocira javnost, a naročito stručnu kritiku", ocijenio je Župan.

"Vezan je za prirodu i domicilni mu pejzaž gdje istražuje različite prostore, ulice, dvorišta, gradske zakutke i pojave u njima, oblike, ljude..., a tržnica Dolac, s gastronomskom ponudom - emanacijom energije i snage - mjesto je njegova gotovo svakodnevna hodočašća", navodi Župan u katalogu izložbe.

Ivan Kožarić rođen je 1921. godine u Petrinji. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1947. U početku šesdesetih godina prošlog stoljeća Kožarić je član Gorgone, skupine koja okuplja najznačajnija imena suvremene hrvatske umjetnosti. Izlagao je na mnogim značajnim međunarodnim izložbama kao što su Biennale u Veneciji (1976) i Biennale u Sao Paolu (1979). Njegova djela nalaze se u muzejima, u brojnim privatnim zbirkama, a zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture.

Kožarić je dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1997. godine. Iste godine postao je i redovni član Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti.

Izložba je otvorena do 28. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙