FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Otvorena izložba ranih radova Ivana Meštrovića

OPATIJA,21. srpnja 2005.(Hina) - Izložba "Likovi i prizori DanteovaPakla: Ilustracije i interpretacije" Ivana Meštrovića otvorena jevečeras u opatijskoj galeriji "Juraj Šporer".
OPATIJA,21. srpnja 2005.(Hina) - Izložba "Likovi i prizori Danteova Pakla: Ilustracije i interpretacije" Ivana Meštrovića otvorena je večeras u opatijskoj galeriji "Juraj Šporer".

Ovi radovi nastali su početkom 20. stoljeća u Beču i Splitu kao Meštrovićevo viđenje "Pakla" Dantea Alighierija, književnika koji je bio spiritus movens mnogim umjetnicima hrvatske moderne umjetnosti, pa tako i Meštroviću, kazala je autorica izložbe Ljiljana Čerina.

Crteži i skulptorske forme trebali su poslužiti Izidoru Kršnjavome za ilsutraciju tiskanog prijevoda ovog Danteova djela.

Čerina je istaknula da ove Meštrovićeve radove karakterizira rodenovsko-impresionistički način modelacije.

Posjetitelji galerije mogu vidjeti ukupno 26 izložaka, a uz skulpture i reljefe dio izgubljenih radova iz ovog ciklusa je prikazan na fotografijama. Izloženi su i Meštrovićevi crteži kao priprema za izradu skulptorskih formi.

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 21. kolovoza, su tvrtka "Festival Opatija" i Fundacija Ivana Meštrovića - Atelijer Meštrović iz Zagreba. Riječ je o prvoj izložbi Meštrovićevih radova u Opatiji.

Ivan Meštrović jedan je od najznačajnih hrvatskih umjetnika uopće a cijenjen je i u svijetu po svojim skulpturama. Rođen je u Vrpolju 1883., a umro 1962. u South Bendu u državi Indiani u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙