FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel za nastavak dobrih odnosa Njemačke i Francuske

BERLIN/PARIZ, 19. srpnja 2005. (Hina) - Kandidatkinja Demokršćanskeunije CDU/CSU za dužnost kancelara na prijevremenim izborima uNjemačkoj Angela Merkel izjavila je u utorak, nakon razgovora sfrancuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu, da su odnosiFrancuske i Njemačke od temeljne važnosti za Europsku uniju te da sena tom planu nakon izbora u rujnu ništa neće promijeniti.
BERLIN/PARIZ, 19. srpnja 2005. (Hina) - Kandidatkinja Demokršćanske unije CDU/CSU za dužnost kancelara na prijevremenim izborima u Njemačkoj Angela Merkel izjavila je u utorak, nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu, da su odnosi Francuske i Njemačke od temeljne važnosti za Europsku uniju te da se na tom planu nakon izbora u rujnu ništa neće promijeniti.

"Bez obzira na to tko će na jesen doći na vlast u Njemačkoj, francusko-njemački odnosi i dalje će biti od temeljne važnosti", izjavila je Angela Merkel, dodajući kako istodobno treba biti otvoren za inicijative iz drugih zemlja.

Kandidatkinja Demokršćanske unije i vjerojatno buduća njemačka kancelarka Angela Merkel zadržala se u razgovoru sat i pol dulje nego što je bilo najavljeno. "To je bio dug i prijateljski razgovor koji mi mnogo znači", zaključila je.

Uoči puta čelnice njemačke oporbe u Pariz, u francuskoj i njemačkoj javnosti pojavile su se kontroverze glede budućeg odnosa Njemačke prema Francuskoj ako na jesen demokršćani preuzmu vlast. U razgovoru za francuski dnevnik "Le Figaro" od ponedjeljka glasnogovornik Unijina zastupničkog kluba u Bundestagu Freidbert Pflueger najavio je ukinuće "Schroederove osovine Pariz - Berlin - Moskva" i nastojanje da se poboljšaju odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Izjavio je da su razilaženja u stajalištma sa SAD-om moguća, ali nije dopustivo "demonstrativno okretati leđa Washingtonu", i to u kombinaciji s Moskvom. Također je kritizirao nedavni sastanak Chiraca, Schroedera i Putina u Kalinjingradu, na koji nisu pozvani predstavnici Poljske i Litve. "Time se ne stvara ozračje povjerenja unutar Europske unije", zaključio je Freidbert Pflueger.

Njemačke ministrica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek-Zeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD) oštro je kritizirala Pfluegera. "Nevjerojatno je da prvi čovjek demokršćanske vanjske politike dan prije puta svoje šefice u Pariz dovodi u pitanje njemačko-francuske odnose", zaključila je Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Kako je u utorak potvrdio kancelarov ured u Berlinu, Chirac i Schroeder su prije dolaska Angele Merkel u Pariz imali "dulji telefonski razgovor". Angela Merkel u Parizu će se sastati i s dvojicom mogućih predsjedničkih kandidata na izborima 2007., sadašnjim premijerom Dominiqueom de Villepinom i ministrom unutarnjih poslova Nicolasom Sarkozyjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙