FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezija obilježava 60 godina neovisnosti

DŽAKARTA, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Indonezija, prva muslimanskai četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu, obilježava u srijedu 60godina neovisnosti u nadi da će u separatističkoj pokrajini Acehunapokon zaživjeti mir.
DŽAKARTA, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Indonezija, prva muslimanska i četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu, obilježava u srijedu 60 godina neovisnosti u nadi da će u separatističkoj pokrajini Acehu napokon zaživjeti mir.

Velikoj obljetnici prethodilo je, naime, prije dva dana potpisivanje povijesnog mirovnog sporazuma između vlade u Džakarti i pobunjenika iz Aceha kojim bi se trebao okončati tridesetogodišnji sukob u kojemu je poginulo 15.000 ljudi.

Tim povodom vlasti u Acehu najavile su da će iz zatvora pustiti gotovo 300 separatističkih pobunjenika, od kojih neki izdržavaju osmogodišnje kazne. Osim toga, kazne zatvora bit će smanjenje za još 1.157 pobunjenika, kao i militantnom svećeniku Abuu Bakaru Baširu i 17 njegovih suradnika optuženih za bombaške napade na Baliju 2002. u kojima je poginulo 202 ljudi.

Sukarnov san o modernoj i ujedinjenoj zemlji, međutim, tek treba ostvariti.

"Gledano minimalistički, neovisni smo, s vlastitom vladom, stanovništvom, teritorijem", rekao je Asvi Warman Adam, povjesničar i politički analitičar Indonezijskog instituta za znanost.

"No s druge strane, daleko smo od toga da smo postigli ono što stvarno znači neovisnost: ispunjenje osnovnih potreba ljudi i blagostanje za sve".

Gotovo polovica od 220 milijuna stanovnika Indonezije živi s manje od dva dolara na dan, a gospodarstvo zemlje, zagušeno raširenom korupcijom, teško se oporavlja od azijske financijske krize 1997. i pada diktatora Suharta u svibnju 1998. godine.

Munarman, voditelj Indonezijske zaklade za pravnu pomoć, smatra da u zemlji ipak "sve ne stagnira". "Možemo reći da smo napredovali budući da imamo demokraciju u razvoju, građanske slobode, slobodu tiska, no druga temeljna ljudska prava, poput prava na zdravstvenu skrb i obrazovanje daleko su od ciljeva postavljenih prije 60 godina", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙