FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahmadinežad prisegnuo, obećao braniti neovisnost Irana

TEHERAN, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) Novi ultra-konzervativnipredsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad prisegnuo je u subotu predparlamentom da će braniti islamski režim, neovisnost zemlje i islamate je najavio da će Iran poštivati međunarodna prava, ali nećeprihvatiti diktat iz inozemstva.
TEHERAN, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) Novi ultra-konzervativni predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad prisegnuo je u subotu pred parlamentom da će braniti islamski režim, neovisnost zemlje i islama te je najavio da će Iran poštivati međunarodna prava, ali neće prihvatiti diktat iz inozemstva.

"Nećemo prihvatiti ništa što bi kršilo prava naše nacije, to je neopozivo načelo naše politike", rekao je ultrakonzervativni predsjednik.

Ahmadinedžad (49), kojeg je u srijedu postavio vrhovni vođa Khamenei, prisegnuo je u trenutku kada Iranu više nego ikada prijeti prijava Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nuklearnih aktivnosti za koje Zapad tvrdi da kriju pokušaj razvoja nuklearnog oružja.

Novi je predsjednik prisegnuo na Kuran da će pred "narodom i Bogom, braniti službenu religiju i režim Islamske republike" i da će sve svoje snage "staviti u službu naroda, zemlje i širenja vjere i morala, obrane pravde" te će se kloniti "despotskog stava, štititi granice i političku, gospodarsku i kulturnu neovisnost".

"Želimo mir i pravdu za sve, ali ono što žele reći neke zemlje kada govore o miru, to je pokoravanje drugih naroda, i oni koriste prijetnju za postizanje svoga cilja", dodao je.

Na unutarnjem planu obećao je "vladavinu naroda" koji teško živi suočen s nezaposlenošću.

"Jedna od najvažnijih zadaća vlade bit će rješavati problem nezaposlenosti; ako se taj riješi (...) brojni drugi problemi nacije bit će riješeni", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙