FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec i predstavnici lokalne uprave bez dogovora oko LRH

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančeci predstavnici grada Opatije i općina s opatijskog područja nisu danasu Zagrebu postigli nikakav dogovor o zahtjevima lokalne zajednice,nezadovoljne Vladinom odlukom o prijenosu 84,85 posto dioničkog paketaLiburnia Riviera Hotela (LRH) SN i Dom Holdingu.
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i predstavnici grada Opatije i općina s opatijskog područja nisu danas u Zagrebu postigli nikakav dogovor o zahtjevima lokalne zajednice, nezadovoljne Vladinom odlukom o prijenosu 84,85 posto dioničkog paketa Liburnia Riviera Hotela (LRH) SN i Dom Holdingu.

Po završetku današnjeg višesatnog sastanka, na kojemu se razgovaralo i o zaštiti interese zaposlenih LRH i jedinica lokalne uprave, pred novinarima su Polančec i gradonačelnik Opatije Amir Muzur ipak naglasili da je najvažnije što su uspostavili dijalog, uz napomenu da je trebao biti uspostavljen "davno prije".

Dijalog će, kazali su, nastaviti, pri čemu je Muzur izrazio nadu da će to biti što prije.

Polančec je istaknuo da se sva otvorena pitanja u vezi toga prijenosa mogu riješiti razgovorima, naglasivši da će se dodatno analizirati tijek sklapanja nagodbe s holdinzima i svih detalja vezanih za to, zbog, kako je kazao, "senzibilizirane javnosti" u vezi toga slučaja.

Potvrdio je i da je sporazum o nagodbi s holdinzima "konzumiran" te da je krajem prošlog tjedna izvršen prijenos i upis dionica LRH u Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) na ime SN i Dom Holdinga.

Muzur je kazao kako su on i načelnici općina na današnjem sastanku iznijeli svoje ideje da se s novim vlasnicima (holdinzima) može postići dogovor i sporazum koji će zadovoljiti interese lokalne uprave, ali uz uvjet da Vlada bude jamac tome sporazumu.

Međutim Vlada, nastavio je Muzur, u ovom trenutku nije spremna preuzeti na sebe taj rizik, a uvjet je lokalne uprave bio i da kao jamstvo bude položeno poništenje odluke Vlade o nagodbi s holdinzima ukoliko u roku mjesec dana ne dođe do sporazuma lokalne zajednice s novim vlasnicima LHR-a.

Drugi je prijedlog bio, kaže Muzur, alternativni, odnosno trenutačno poništenje odluke o prijenosu dionica LRH na dva holdinga, tim prije što misle i sigurni su da je bilo moguće postići puno atraktivniji model privatizacije LRH, koji bi osim lokalne uprave zadovoljio i zaposlene i Vladu.

Kako sporazum u ovome času s Vladom nije postignut, Muzur je kazao da će morati nastaviti s pravnim putem, koji će iskoristiti da bi pokušali srušiti tu odluku, budući vjeruju da elementi za takvu pravnu borbu i uporište za to u ovom času postoje.

Polančec je podsjetio da je nagodbom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SN i Dom Holdingom osim prijenosa dionica LRH-a na ta dva holdinga definirano i da holdinzi preuzimanju rizik rješenja otvorenih imovinsko-pravnih sporova između LRH i lokalne uprave.

Ti su sporovi, kaže, otvoreni od 1998. do danas, što je, drži, presedan u hrvatskom pravosuđu, a zbog njih je i 30 posto temeljnog kapitala LRH bilo rezervirano i izuzeto od prodaje. Slijedom nagodbe HFP-a s dva holdinga oni će, kaže Polančec, poštivati presude, pa i ako one budu išle u korist jednica lokalne uprave.

Naglasio je i da je teško bilo očekivati da će netko na natječaju htjeti kupiti tvrtku čijih je 30 posto dionica rezervirano zbog otvorenih imovinsko-pravnih sporova, dok je gradonačelnik Opatije Muzur kazao kako misli da je to moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙