FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Prosvjed zbog odluke Vlade o privatizaciji LRH-a

OPATIJA, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 200 osoba prosvjedovalo je učetvrtak u Opatiji zbog odluke Vlade o predaji 84,58 posto dionicaLiburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) DOM holdingu i SN holdingu.
OPATIJA, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Oko 200 osoba prosvjedovalo je u četvrtak u Opatiji zbog odluke Vlade o predaji 84,58 posto dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) DOM holdingu i SN holdingu.

Prosvjed je organizirala Zajednica podružnica Istarskog demokratskog sabora (IDS) na Liburniji.

Odlukom Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) državni dug prema DOM holdingu i SN holdingu namirit će se s vlasničkim udjelom HFP-a u LRH-ima. S dionicama LRH-a koje posjeduju otprije, dva holdinga imat će ukupno 92,73 posto dionica LRH-a.

Sudionici prosvjeda nosili su transparente na kojima je pisalo "Nije to vaša djedovina", "To su gradili naši nonići", "Lopovi, pustite Opatiju na miru", "Braća Daltoni opet jašu kroz Opatiju" i "Budimo jedinstveni, spasimo našu Opatiju i LRH."

Jedini govornik bio je saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, koji je kazao da "sve sa LRH-ima zaudara na pljačku u režiji Hrvatske gospodarske komore (HGK), HFP-a i sudova."

Kajin smatra da se unaprijed znalo da će država izgubiti spor s dvama fondovima.

Naime, dva fonda, sada Dom holding i SN holding, potraživali su nadoknadu za neprebačene dionice u postupku kuponske privatizacije. Nagodbom su im prepuštene dionice LRH, a holdinzi će se odreći tražbina iz zajedničke tužbe više fondova.

Kajin je ocijenio da "nikada na ovakav način nije prodan cijeli grad" te da je "današnje okupljanje dokaz da se takav postupak ne smije tolerirati."

O predaji većinskog paketa dionica Dom hodlingu i SN holdingu ovih se dana negativno očitovalo više stranaka, Primorsko-goranska županijska uprava i opatijska gradska uprava. Opatijsko Gradsko vijeće danas je na izvanrednoj sjednici donijelo Deklaraciju kojom od Vlade zahtijeva da hitno povuče odluku o nagodbi i predaji većinskog paketa dionica LRH holdinzima Dom i SN. Na konferencijama za novinare o tome su govorili HSP, koji tu odluku smatra kršenjem Zakona o privatizaciji, te HSLS, koji traži izvanrednu sjednicu Sabora o tome.

Uoči prosvjeda, konferenciju za novinare održali su predstavnici lokalnih i županijske organizacije HNS-a.

Predsjednica županijske organizacije te stranke i zamjenica župana Nada Turina Đurić kazala je da Vlada treba preispitati odluku o LRH-ima, a privatizaciju provoditi transparentnije, u suradnji s lokalnim vlastima. Županijski vijećnik HNS-a Marko Boras- Mandić smatra i da je ovo "prilika u kojoj će se vidjeti može li Opatijom upravljati Nazavisna lista Amira Muzura koja je bez političkog i drugog iskustva."

Vlast u Opatiji obnaša koalicija Nezavisna lista Amira Muzura-HDZ-HSU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙