FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi procvat saudijskog gospodarstva na valu novih poskupljenja nafte

RIJAD, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rekordne cijene nafte, rastproizvodnje i niz planiranih energetskih, vodoprivrednih ipetrokemijskih projekata poduprli su skroman proces liberalizacijegospodarstva u Saudijskoj Arabiji, osiguravši platformu za snažan rastnakon više godišnje stagnacije.
RIJAD, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rekordne cijene nafte, rast proizvodnje i niz planiranih energetskih, vodoprivrednih i petrokemijskih projekata poduprli su skroman proces liberalizacije gospodarstva u Saudijskoj Arabiji, osiguravši platformu za snažan rast nakon više godišnje stagnacije.

Saudijska Arabija kao najveći izvoznik nafte u svijetu doživljava gospodarski procvat nalik onom od prije četvrt stoljeća. Financijski analitičari prognozirali su da smrt kralja Fahda neće znatnije utjecati na gospodarstvo a ustoličenje novog kralja Abdulaha proteklo je bez ikakvih trzavica.

"Ova će godina biti najbolja u povijesti saudijskog gospodarstva", konstatirala je vodeća saudijska banka Samba Financial Group, prognoziravši za 2005. rekordni proračunski višak od 51 milijarde dolara i realni gospodarski rast od 6,5 posto.

Iako saudijsko gospodarstvo i dalje snažno ovisi o prihodima od nafte, ekonomisti ukazuju na njegov razvoj od naftnog booma u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je vladino trošenje prihoda od nafte bilo gotovo jedini motor gospodarskog rasta.

Aktualna je stopa inflacije u Saudijskoj Arabiji niska i službeno se procjenjuje na manje od jedan posto a procvat tržišta dionica i nekretnina kao i privatni sektor počinju davati snažan doprinos visokom gospodarskom rastu.

Državna naftna kompanija Aramco planira ulaganja vrijedna više milijardi dolara kako bi dodatno povećala kapacitete za proizvodnju nafte s 11 na 12,5 milijuna barela nafte dnevno.

Nakon dvadesetak godina gotovo kontinuiranog deficita vlada je dvije godine zaredom zabilježila solidan višak koji je uložen u smanjenje domaćeg duga na dvije trećine BDP-a, te na gomilanje imovine u inozemstvu i nagrađivane sigurnosnih snaga za dvogodišnju borbu protiv al Qa'ide.

Usprkos solidnim financijskim izgledima zemlja se i dalje suočava s velikim izazovima u vidu zapošljavanja ogromnog broja Saudijaca koji svake godine stupaju na tržište rada. Riječ je o Saudijcima iz siromašnijih arapskih, azijskih i europskih zemalja i SAD-a ali situacija je danas ipak bolja nego što je bila prije 10 godina kada je zemlja plaćala visoku cijenu za prvi rat u Perzijskom zaljevu, procijenjenu na 50 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙