FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: uhićeni Sirijac otkriva strukturu Al Qaide

ANKARA, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Uhićenje sirijskog teroriste LuiaSakara, do kojega je došlo prošloga tjedna u gradu Diyarbakiru najugoistoku Turske, moglo bi razotkriti cjelokupnu organizacijskustrukturu terorističke mreže al Qaide, piše u utorak istanbulski listZaman.
ANKARA, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Uhićenje sirijskog teroriste Luia Sakara, do kojega je došlo prošloga tjedna u gradu Diyarbakiru na jugoistoku Turske, moglo bi razotkriti cjelokupnu organizacijsku strukturu terorističke mreže al Qaide, piše u utorak istanbulski list Zaman.

Sakar, jedan od ključnih ljudi u al Qaidinoj organizaciji, mogao bi svojim priznanjima dovesti čak do najtraženijeg svjetskog teroriste Osame bin Ladena, tvrdi turski list.

Sakar je, kako otkriva Zaman, rekao kako saudijski milijarder bin Laden nema potpunu kontrolu nad cjelokupnom, vrlo razgrantom terorističkom mrežom. To navodno dovodi do nekih pojedinačnih terorističkih akcija koje nisu u punoj suglasnosti s glavnim al Qaidinim stožerom.

Sirijski teorist priznao je da je osobno, po nalogu al Qaidine vrhuške, bio u Iraku. Odatle je, kaže, poslao desetine dragovoljaca da počine terorističke napade u SAD, Velikoj Britaniji, Egiptu, Siriji i Alžiru. Takve "pokrete" koje je oslikao Sakara, zabilježile su i neke zapadne obavještajne službe.

"Razotkrivanje al Qaide i hvatanje njezinih čelnika je gotovo Sizifov posao", tvrdi uhićeni Sirijaca. Kaže da je organizacijska struktura al Qaide više slična ustroju obavještajnih službi, nego terorističkoj organizaciji.

Inače, dosadašnja istraga je utvrdila da je Sakar bio u tijesnoj vezi i dosluhu s članovima nekih ilegalnih organizacija u Turskoj, te da je bio aktivno uključen u terorističke aktivnosti.

Jedna od takvih akcija je trebala biti izvedena na četiri izraelska turistička broda koji su, prije nekoliko dana, trebali uploviti u tursko sredozemno ljetovalište Antalyu. Na plovilima se nalazilo oko 3.500 putnika. No, slijedom tajnih dojava da se priprema napad, brodovi su gotovo u posljednjem trenutku promjenili smijer i uputili se na obližnji Cipar.

Ako se dokažu sve Sakarijeve terorističke aktivnosti, on bi, prema turskim zakonima, mogao biti osuđen doživotnu kaznu zatvora. (Hina) xsk ysb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙