FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BAYREUTH - Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber i dalje pruža punu potporu pregovorima Europske unije (EU) s Hrvatskom o njezinu punopravnom članstvu u Uniji, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak nakon sastanka s Edmundom Stoiberom u bavarskome gradu Bayreuthu. Sanader, koji na poziv bavarskog premijera u Bayreuthu boravi na otvorenju Festivala Richarda Wagnera, izjavio je glede skeptičnog stajališta CSU-a u svezi s proširenjem Unije da je ulazak Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u EU nešto čemu se Edmund Stoiber ne protivi.

LONDON - Britanska policija objavila je u ponedjeljak imena dvojice od četvorice osumnjičenika za neuspjele bombaške napade na londonski javni prijevoz u četvrtak, prenose agencije. Jedan od njih je Mokhtar Said Ibrahim ili Mokhtar Mohammed Said. Ima 27 godina. Pokušao je aktivirati bombu u autobusu broj 26, izjavio je na konferenciji za novinare zapovjednik protuterorističkog odjela Scotland Yarda Peter Clarke. Drugi identificirani napadač je 24-godišnji Yacine Hassan Omar, kojega policija sumnjiči za napad u Warren Streetu. Clarke je izvijestio da su u ponedjeljak uhićene još dvije osobe, no i dalje se traga za glavnim osumnjičenicima.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair u ponedjeljak je izrazio duboko žaljenje zbog smrti "nedužne osobe, mladog Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa", žrtve policijske pogreške tijekom potjere za teroristima nakon neuspjelog napada u Londonu, a njegov francuski kolega Dominique de Villepin predložio je na zajedničkoj konferenciji za novinare čvršću suradnju dviju zemalja u borbi protiv terorizma. Francuski premijer rekao je da je potrebno surađivati na razmjeni popisa imena pristaša džihada i posebice utvrditi koje su osobe prošle islamističke kampove za uvježbavanje u Afganistanu, Iranu i BiH. De Villepin je predložio bolju razmjenu informacija kada je riječ o zaštiti "najosjetljivijih" mjesta, poput željezničkih postaja i zračnih luka. Također je predložio da se "telefonski podaci dulje čuvaju", spominjući pritom pojam "nekoliko godina".

RIM - Islamski teroristi brigada Al Masrija ponovno su u ponedjeljak zaprijetili Italiji. "Rim ćemo pretvoriti u groblje", stoji u poruci koja se pojavila na internetu, a potpisale su je brigade Abu Hafs Al Masrija, koje su preuzele odgovornost za napade u Londonu. O priopćenju islamskih terorista piše i na internetskoj stranici izraelske tajne službe Debke. "Poslije Londona na red dolazi Rim", stoji u poruci u kojoj se ističe kako je premijer Silvio Berlusconi upozoren da treba povući talijanske vojnike iz Iraka jer će u suprotnome Rim "pretvoriti u groblje".

ISLAMABAD - Malo je vjerojatno da su devetorica Pakistanaca za kojima tragaju egipatske vlasti upleteni u bombaške napade u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova. Muhammad Maeem Khan rekao je kako novinski napisi upućuju na to da su Pakistanci prvoosumnjičeni za subotnje napade u tom ljetovalištu na Crvenome moru te je dodao da egipatske vlasti takvu informaciju nisu dostavile pakistanskom veleposlanstvu u Kairu. Vlada u Islamabadu opovrgnula je ranije medijska nagađanja koja Pakistan povezuju s bombaškim napadima na London 7. srpnja u kojima je poginulo 56-ero ljudi.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u ponedjeljak da sve češći teroristički napadi u svijetu ističu potrebu da se zemlje članice UN-a na summitu te organizacije dogovore oko "prave definicije terorizma". Annan je već u nekoliko navrata isticao potrebu da se utvrdi sveopća definicija terorizma koja bi se prihvatila na sljedećem summitu šefova država i vlada UN-a u rujnu u New Yorku. No međunarodna zajednica dugo je bila podijeljena oko te iznimno osjetljive teme, napose zbog izraelsko-palestinskog pitanja, gdje se skupine koje jedna strana naziva terorističkim, smatraju skupinama za pružanje otpora i borbe za slobodu na drugoj.

JERUZALEM - Izraelske vlasti prosvjedovale su u ponedjeljak kod predstavnika Vatikana u Izraelu Pietra Sambija zbog toga što papa Benedikt XVI. u nedjeljnoj propovijedi nije spomenuo Izrael među zemljama koje su pogođene terorizmom. "Papa nije osudio teroristički napad koji se dogodio u Izraelu prošlog tjedna", istaknulo je u priopćenju izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, aludirajući na palestinski samoubilački napad u kojemu je 12. srpnja u Netanyji život izgubilo pet Izraelaca i napadač. Kako se navodi u priopćenju ministarstva vanjskih poslova, ne osudivši atentate u Izraelu u nedjeljnom nagovoru, Papa "jača ekstremiste koji se protive miru i slabi umjerene" među Palestincima. Nakon ovog spora otkazan je sastanak planiran za ponedjeljak na temu crkvenih dobara u Svetoj Zemlji, dodaje isti izvor.

BRUXELLES - Turska će u srijedu potpisati protokol kojim proširuje svoje veze s Europskom unijom (EU) na deset novih članica, što je posljednji uvjet za početak pregovora o članstvu te zemlje s EU-om u listopadu, javlja u ponedjeljak agencija France Presse pozivajući se na službene izvore u Bruxellesu. Sporazum, kojim se Carinska unija Turske i EU-a proširuje na deset novih članica, uključujući i Cipar, čiju vladu Turska ne priznaje, potpisat će veleposlanici svih zemalja u Bruxellesu, istoga dana kada se turski premijer Tayyip Erdogan u Londonu sastaje s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. No, službeni izvori u Bruxellesu tvrde kako se još ne zna hoće li Turska objaviti jednostranu izjavu u kojoj će istaknuti da potpisivanje tog sporazuma ne znači diplomatsko priznavanje Cipra.

ANKARA - Turski Ustavni sud imenovao je u ponedjeljak prvu ženu za svoju predsjednicu, u simboličnoj gesti koja će osnažiti ravnopravnost spolova u toj zemlji, uoči predviđena početka pregovora s EU-om u listopadu. Sutkinju Tulay Tugcu, rođenu 1942. u Ankari, na čelo Ustavnog suda izabrali su njezini kolege nakon dugotrajna glasovanja. Tugcu je nakon imenovanja najavila potporu borbi za širenje ljudskih prava i sloboda na načelima Mustafe Kemala Ataturka, osnivača suvremene turske države.

ATENA - Potres jakosti 4,9 stupnjeva po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro obalu Peloponeza, objavio je Seizmološki zavod opservatorija u Ateni. Lokalne vlasti nisu prijavile da je u potresu bilo žrtava ni da je učinjena šteta. Potres se dogodio u 7,39 sati po mjesnom vremenu, a epicentar mu je bio u zaljevu Kyparissiji blizu otoka Strophada, 250 kilometara jugozapadno od Atene, priopćio je Seizmološki zavod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙