FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

LONDON - Muškarac kojega je policija uhitila u srijedu u Birminghamu zove se Yacine Hassan Omar i jedan je od osumnjičenika za napade koji su trebali biti izvedeni u Londonu 21. srpnja, izvijestila je u srijedu televizijska postaja Sky News. Jutros je Scotland Yard izvijestio o uhićenju muškarca, u sklopu istrage o neuspjelim napadima u Londonu 21. srpnja, ne objavljujući njegovo ime. Kako prenosi Sky News, riječ je o 24-godišnjem Somalijcu Yacinu Hassanu Omaru, koji je pokušao aktivirati bombu u blizini postaje podzemne željeznice u Warren Streetu i čiju je fotografiju policija objavila u svim britanskim novinama. Scotland Yard za France presse nije želio potvrditi tu informaciju.

LONDON - Britanija i Španjolska obvezale su se na daljnju suradnju u borbi protiv terorizma, a premijeri tih dviju država Tony Blair i Jose Luis Zapatero obećali su nakon razgovora u Londonu da će se angažirati na izgradnji "saveza civilizacija kako bi se suprotstavili barbarstvu terorizma". Zapatero je izrazio duboku sućut rodbini žrtava bombaških napada, izvedenih u Londonu 7. srpnja, ističući kako samo "jedinstvo među demokratima" može smanjiti i uništititi terorizam. Obojica čelnika obvezala su se da će se boriti protiv "radikalizacije mladih muslimana u svojim zajednicama" te su istaknuli da će razmjenjivati podatke i informacije vezane za terorizam.

BAGDAD - Amerikanci bi svoje vojne snage iz Iraka mogli početi povlačiti najranije u proljeće 2006., izjavio je u srijedu vrhovni zapovjednik američkih vojnih snaga u Iraku general George Casey novinarima u Bagdadu tijekom posjeta iračkom glavnom gradu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda. Rumsfeld je ranije razgovarao s iračkim premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem o razvoju iračkih snaga sigurnosti i njihovoj sposobnosti da se učinkovito suoče sa sve češćim terorističkim napadima i rastućim nasiljem, posebno usmjerenim prema novim iračkim snagama. U posljednja 24 sata u Iraku je poginulo najmanje devet iračkih policajaca i vojnih časnika.

WASHINGTON - U posljednje dvije godine manje je Amerikanaca koji misle da islam vjerojatno više od drugih vjera potiče nasilje, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je proveo "Pew Research Center". Više od trećine Amerikanaca, to jest 36 posto, sada misli kako će islam vjerojatno potaknuti nasilje, a u srpnju 2003. godine to je mislilo 44 posto ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja. Rezultati potvrđuju da nedavni teroristički napadi u Londonu nisu znatnije utjecali na stajalište američke javnosti prema islamu i američkim muslimanima.

LONDON - Skoro tursko potpisivanje protokola o proširenju carinske unije na 10 novih zemalja članica EU-a ne može se smatrati priznavanjem Cipra, izjavio je u srijedu britanski premijer Tony Blair na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Premijer Erdogan je nakon razgovora s Blairom izjavio turskim novinarima da Turska ne namjerava priznati Cipar dok se za taj podijeljeni otok ne pronađe cjelovito rješenje, prihvatljivo i grčkoj i turskoj zajednici.

NIKOZIJA - Ciparska vlada u srijedu je ocijenila "nezamislivim" da Turska čeka sa diplomatskim priznanjem etnički podijeljenog otoka dok se ne pronađe cjelovito mirovno rješenje. Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je kako ne može biti priznanja dok se ne postigne mirovni sporazum između turske i grčke ciparske zajednice. Turska bi krajem ovoga tjedna trebala potpisati protokol o proširenju carinske unije s EU na deset novih članica među kojima je i Cipar, ali inzistira da to neće značiti i priznavanje te države.

BRUXELLES/ZAGREB - Listopadski izvanredni summit Europske unije neće se održati u Bruxellesu, već će se šefovi država i vlada članica EU-a sastati negdje u Velikoj Britaniji, javlja u srijedu agencija dpa pozivajući se na izvore bliske britanskom predsjedništvu EU-a. Na summitu bi se trebalo raspravljati o budućnosti europskog socijalnog modela, europskome Ustavu i Financijskoj perspektivi za razdoblje od 2007. do 2013. godine. Summit bi se trebao održati 27. i 28. listopada.

TIRANA - Albanska policija objavila je u srijedu da je nakon terorističkih napada u Velikoj Britaniji i u Egiptu povećala stupanj sigurnosti u Zračnoj luci Majke Terezije u Tirani, oko vladinih zgrada i ostalih javnih zgrada. Pojačane sigurnosne mjere primjenjuju se i na graničnim prijelazima, gdje se posebice nadziru strani državljani iz islamskih zemalja.

SOFIJA - Vođa Bugarske socijalističke stranke Sergej Stanišev (39) dobio je potvrdu kao novi predsjednik vlade u parlamentu, izjavio je u srijedu predsjednik parlamentarnog izbornog povjerenstva Dimitar Abadijev. Staniševu je potporu dalo 120 od ukupno 239 zastupnika nazočnih glasovanju, dok je protiv glasovalo 119 zastupnika, uz jednog suzdržanog.

BERLIN - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu donio je u srijedu odluku po kojoj se pravosudnim tijelima dopušta preventivno prisluškivati telefonske razgovore samo u iznimnim slučajevima. Ustavni sud poništio je time zakon savezne pokrajine Donje Saske, koji je policiji omogućavao da prisluškuje telefonske razgovore čak i kada nije bilo osnovane sumnje da je počinjeno kažnjivo djelo.Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Uwe Schuenemann (Kršćansko-demokratska unija - CDU) razočaran je današnjom presudom. "To će znatno otežati borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala", rekao je Schuenemann.

ALŽIR - Dvojica alžirskih diplomata otetih u Iraku ubijena su, priopćio je u srijedu ured alžirskog predsjednika. Odgovornost za otmicu i ubojstvo alžirskih diplomata preuzela je iračka podružnica al-Qaide na čijem se čelu nalazi Jordanac Abu Musab al-Zarqawi.

AŠKABAD - Bivši zamjenik turkmenistanskog premijera i predstojnik predsjednikova ureda Redžep Saparov osuđen je na zatvorsku kaznu od 20 godina zbog korupcije i ilegalnog nošenja oružja, izvijestila je državna televizija u Turkmenistanu. Predsjednik Saparmurat Nijazov razriješio je Saparova dužnosti pročelnika ureda početkom srpnja, optužujući ga da nije kompetentan za tu dužnost. "Istraga je pokazala da je Saparov redovito primao mito, a svote su bile od 50.000 dolara do milijun dolara", objavila je Turkmenistanska televizija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙