FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrinjici sutra slave nebeskog zaštitnika sv. Lovru

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Petrinjska vjernička zajednicaproslavit će sutra blagdan sv. Lovre, svog nebeskog zaštitnika.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Petrinjska vjernička zajednica proslavit će sutra blagdan sv. Lovre, svog nebeskog zaštitnika.

Svečano euharistijsko slavlje vodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Slavljem će se obilježiti deseta obljetnica oslobođenja grada Petrinje i peta obljetnica posvete obnovljene crkve sv. Lovre koju su u rujnu 1991. počeli rušiti srpski pobunjenici, a sasvim su je srušili u ožujku 1992. Po oslobađanju Petrinje na starim je temeljima podignuta nova crkva s tornjem koja do u detalje ponavlja i arhitektonsku dekoraciju negdašnje crkve.

Crkva sv. Lovre mučenika podignuta je 1780. pod patronatom austrijske carske kuće i Marije Terezije.

Prema kršćanskoj tradiciji sv. Lovro rodio se u Hueski (Hispanija 3. st). Školovao se u Zaragozi gdje je upoznao papu Siksta II. koji ga je doveo u Rim i zaredio za đakona. Kao arhiđakon rimske Crkve obavljao je službu crkvenog rizničara . Mučen je za progona kršćana godine 258. Prije uhićenja crkveno je blago razdijelio siromasima. Prikazuje se u đakonskoj odjeći s palmom u rukama. Posebna mu je oznaka roštilj na kojem je bio mučen. Uz apostolske prvake sv. Petra i Pavla, suzaštitnik je grada Rima, a uz sv. Stjepana prvomučenika, najpoznatiji je rimski đakon.

U Hrvatskoj je veliki broj crkava, kapelica i samostana posvećen sv. Lovri, a najpoznatije su u Trogiru, Požegi i Petrinji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙