FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonski sud odredio zatvorsku kaznu razređenom vladiki pravoslavne crkve

SKOPJE, 19. srpnja 2005. (Hina) - Osnovni sud u Bitoli odredio je uutorak zatvorsku kaznu od dvije i pol godine razređenom vladikiMakedonske pravoslavne crkve Zoranu Vraniškovskom.
SKOPJE, 19. srpnja 2005. (Hina) - Osnovni sud u Bitoli odredio je u utorak zatvorsku kaznu od dvije i pol godine razređenom vladiki Makedonske pravoslavne crkve Zoranu Vraniškovskom.

Zoran Vraniškovski, egzarh Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji, nedavno je osuđen na godinu i pol zatvora na temelju optužnice za izazivanje vjerske netrpeljivosti, a sud u Bitoli odbio je žalbu za odgodu izdržavanja kazne.

Osim toga, sud je na zahtjev tužiteljstva donio odluku da uvjetnu kaznu od godinu dana, na koju je Vraniškovski osuđen prije dvije godine jer je premda razređen obavljao bogoslužje u Bitoli, promijeni u izvršnu, tako da Vraniškovski sada mora izdržavati kaznu od dvije i pol godine.

Obrana Vraniškovskog odmah je podnijela žalbu na ovu odluku bitolskog suda.

Sinod Makedonske pravoslavne crkve prije dvije i pol godine razredio je Zorana Vraniškovskog, odnosno vladiku Jovana, jer se priklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ga je postavila za egzarha tzv. Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji.

Prije dva mjeseca Srpska pravoslavna crkva proglasila je Ohridsku arhiepiskopiju jedinom vjerodostojnom crkvom u Makedoniji, a Zoranu Vraniškovskom dodijelila tzv. tomos, kojim ga ustoličuje za poglavara crkve u Makedoniji u okviru Srpske pravoslavne crkve.

I nakon dugogodišnjih pregovora Srpska pravoslavna crkva odbija priznati Makedonsku pravoslavnu crkvu koja je osnovana 1967. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙