FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Džakarta i pobunjenici iz Aceha potpisali mirovni sporazum

HELSINKI , 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Vlada u Džakarti ipobunjenici iz Aceha potpisali su u ponedjeljak u Helsinkiju mirovnisporazum koji bi trebao okončati 30-godišnji sukob u toj nemirnojindonezijskoj pokrajini.
HELSINKI , 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Vlada u Džakarti i pobunjenici iz Aceha potpisali su u ponedjeljak u Helsinkiju mirovni sporazum koji bi trebao okončati 30-godišnji sukob u toj nemirnoj indonezijskoj pokrajini.

Sporazum su potpisali ministar pravosuđa Hamid Awaludin i Malik Mahmud, predsjednik izaslanstva Pokreta za slobodni Aceh (GAM).

Mirovnom sporazumu prethodilo je zaključenje protokola o razumijevanju 12. srpnja, nakon pet rundi pregovora vođenih u Helsinkiju pod okriljem "Inicijative za upravljanje krizama", na čijem je čelu bivši finski predsjednik Martti Ahtisari, koji je predsjedavao današnjom svečanošću.

Sporazum nalaže povlačenje indonezijske vojske te razoružanje GAM-a, a njegovu provedbu nadgledat će 200 do 300 nenaoružanih promatrača iz Europske unije i jugoistočne Azije.

U sukobima u Acehu koji traju od 1976. poginulo je oko 15.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙