FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aceh: Indonezija i pobunjenici zaključili mirovni ugovor

HELSINKI, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Indonezijska vlada ipobunjenici postigli su dogovor o ponovnoj uspostavi mira uindonezijskoj pokrajini Aceh, a protokol o tome službeno će sepotpisati sljedećeg mjeseca, potvrdili su u nedjelju u Helsinkijupredstavnici obiju strana.
HELSINKI, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Indonezijska vlada i pobunjenici postigli su dogovor o ponovnoj uspostavi mira u indonezijskoj pokrajini Aceh, a protokol o tome službeno će se potpisati sljedećeg mjeseca, potvrdili su u nedjelju u Helsinkiju predstavnici obiju strana.

"U protokolu će se iznijeti pojedinosti ugovora i mjere koje će se provesti u pokrajini Aceh", kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon četvrtog, posljednjeg kruga pregovora između indonezijske vlade i Pokreta za oslobođenje Aceha (GAM).

Nisu poznate nikakve potankosti iz ugovora, a u priopćenju koje je objavljeno u nedjelju kaže se samo da se tekst tiče upravljanja pokrajinom Aceh, napose sudjelovanja pobunjenika u političkoj vlasti, ljudskih prava, amnestije i uključivanja pobunjenika u društvo, sigurnosnih problema i teritorijalnih prijepora.

Dvije su strane predložile da se osnuje nadzorno vijeće za provedbu ugovora koje će predvoditi Europska unija i neke azijske države.

U tridesetogodišnjem sukobu između indonezijske vlade i pobunjenika koji su zahtijevali osamostaljenje te pokrajine život je izgubilo gotovo 15.000 ljudi. Dosad je propalo nekoliko pokušaja za rješavanje ovog sukoba, a svaki dijalog je prekinut 2003. kada je indonezijska vojska pokrenula veliku ofenzivu protiv GAM-a.

Dijalog je obnovljen pod pritiskom međunarodne zajednice, nakon tsunamija 26. prosinca 2004. u kojemu je samo u Acehu smrtno stradala 131.000 ljudi.

GAM je prošlog tjedna pokrenuo novu i snažnu inicijativu odrekavši se neovisnosti Aceha, radi koje je prije trideset godina uzeo oružje u ruke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙