FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aceh: postignut načelni dogovor o miru

HELSINKI, 16. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici indonezijskevlade i pobunjenika iz Aceha postigli su u subotu navečer u Helsinkijunačelni dogovor o miru koji pruža nadu da će se uskoro završititridesetogodišnji sukob, izjavili su pobunjenici.
HELSINKI, 16. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici indonezijske vlade i pobunjenika iz Aceha postigli su u subotu navečer u Helsinkiju načelni dogovor o miru koji pruža nadu da će se uskoro završiti tridesetogodišnji sukob, izjavili su pobunjenici.

"Postigli smo nagodbu. Dogovorili smo se o tekstu prijedloga koji smo upravo poslali na odobrenje u Jakartu", rekao je za AFP Damien Kingsbury, politički savjetnik Pokreta za oslobođenje Aceha (GAM), nakon petodnevnih pregovora.

Pregovore je organizirala Inicijativa za svladavanje kriza (CMI), posebno tijelo kojim predsjeda bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari.

U sukobu je dosad poginulo gotovo 15.000 ljudi otkako se 1976. pojavila separatistička gerila.

GAM optužuje središnju državnu vlast da je pokrala prirodna bogatstva te pokrajine - uglavnom plin i naftu - i da je putem svojih oružanih snaga provodila nasilnu politiku "okupacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙