FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odnosi Rusije i Finske sve bolji

NAANTALI, Finska, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters/AFP) -

Politički odnosi Rusije i Finske sve su bolji, a tako je i u gospodarskoj razmjeni, zaključili su čelnici dviju zemalja Vladimir Putin i Tarja Halonen u utorak, nakon sastanka održanog u ljetnoj rezidenciji finske predsjednice.

Vladimir Putin pozvao je Finsku na dodatna ulaganja u Rusiji. Razgovaralo se i o uspostavi bržih željezničkih veza između dviju zemalja te o suradnji na području carine, šumarstva i tehnologije.

Ruski predsjednik upozorio je na poštivanje ekoloških normi u tržišnom natjecanju, te se usprotivio financiranju političkih aktivnosti u Rusiji iz inozemstva.

"Svaki put kada izađemo s nekim konkurentnim projektom, zaredaju ekološki problemi", rekao je Vladimir Putin na konferenciji za novinare s finskom predsjednicom Tarjom Halonen.

Ruski predsjednik je istaknuo da za svaki projekt treba sastaviti studiju o utjecaju na okoliš, a ekološki problemi ne bi smjeli biti oružje u borbi protiv konkurencije.

Naime, finski aktivisti za zaštitu okoliša izrazili su zabrinutost zbog sve većeg prijevoza nafte preko Finskog zaljeva i Baltičkog mora.

Na pitanje što misli o namjeri Finske da financira ekološke i kulturne programe za svoju manjinu u Rusiji, Vladimir Putin je odgovorio da se ne protivi ako novac za to služi.

"Protivim se financiranju političkih aktivnosti u Rusiji, bilo kojim kanalom", rekao je.

Ruski predsjednik, odgovarajući na novinarski upit, dao je do znanja da se neće kandidirati za treći predsjednički mandat jer mu to ne dopušta Ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙