FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa pozvao na isticanje križeva na javnim mjestima

RIM, 15. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Papa Benedikt XVI. pozvao jeponedjeljak, u propovijedi tijekom mise na Veliku Gospu koju je održaou župnoj crkvi u Castelgandolfu, na isticanje križeva na javnimmjestima zbog prisutnosti Boga u javnom životu.
RIM, 15. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Papa Benedikt XVI. pozvao je ponedjeljak, u propovijedi tijekom mise na Veliku Gospu koju je održao u župnoj crkvi u Castelgandolfu, na isticanje križeva na javnim mjestima zbog prisutnosti Boga u javnom životu.

"Važno je da Bog bude prisutan u javnom životu, sa znakom križa, u kućama i državnim uredima", rekao je Benedikt XVI. u propovijedi.

Papa je uključio svoj zahtjev za neskidanje križa iz državnih ureda u dio teksta posvečenoga mislima da "tamo gdje nestane Bog, čovjek ne postaje većim već izgubi dostojanstvo, postaje plodom slijepe evolucije i zbog toga može biti upotrebljen i iskorišten".

"Suvremeno doba je vjerovalo kako stavljanjem Boga po strani i praćenjem samo naših ideja i naših želja možemo postati stvarno slobodnima, ali se to nije dogodilo. Samo ako je Bog velik, onda i čovjek može postati velikim", rekao je Papa i pozvao da se sve to primijeni u svakodnevnom životu, dakle da Bog treba biti vidljiv u državnim i privatnim kućama.

Papa se nije osvrnuo na neke konkretne sporove, no pitanje isticanja vjerskih simbola u državnim i javnim zgradama jedno je od onih koje izaziva podjele u Italiji i drugdje. Tako su, primjerice, muslimanski aktivisti proteklih godina sudskim putem tražili uklanjanje križeva iz javnih škola u Italiji.

Benedikt XVI. održao je dugu propovijed u maloj župnoj crkvi Castelgandolfa koja nosi ime San Tommaso di Villanova. Da bi u njoj održao misu na dan Velike Gospe, Papa je napustio svoju ljetnu rezidenciju prije 8 sati ujutro. U liturgijskoj povorci zajedno s Papom bili su državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, biskup mjesta Albana, Marcello Semeraro i papin osobni tajnik Georg Gaenswein, a u publici je bio njegov brat mons. Georg Ratzinger (81), kojem je nedavno u rimskoj bolnici Gemelli ugrađen pacemaker.

. To je bila prva misa na Veliku Gospu za papu Ratzingera, koji se priprema na prvo svoje putovanje izvan Italije, od 18. do 21. kolovoza, u Koeln u Njemačku na XX. Međunarodne dane mladeži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙