FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoreno 51. Splitsko ljeto

SPLIT, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Nastupom mješovitog plesno -glazbenog ansambla Donskih kozaka i svečanom dodjelom nagrada "Judita"i "Peristil" najuspješnijim sudionicima i predstavama, na tvrđaviGripe završeno je u nedjelju navečer 51. Splitsko ljeto.
SPLIT, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Nastupom mješovitog plesno - glazbenog ansambla Donskih kozaka i svečanom dodjelom nagrada "Judita" i "Peristil" najuspješnijim sudionicima i predstavama, na tvrđavi Gripe završeno je u nedjelju navečer 51. Splitsko ljeto.

Obje nagrade u dramskog programu pripale su zagrebačkoj glumici Almi Prici.

Ocjenjivački sud Slobodne Dalmacije za dramu, kojega čine Anatolij Kudrjavcev, Jakša Fiamengo i Jasen Boko, nagradu "Judita", statuu akademskog kipara Vaska Lipovca za najbolje ostvarenje u dramskom progamu 51. Splitskog ljeta dodijelio je Almi Prici za ulogu Hannahe Jelkes u predstavi "Noć iguane" Tennesseea Williamsa u režiji Poljaka Janusza Kice.

I nagrada "Peristil", koju dodjeljuje žiri pokrovitelja Jutarnjeg lista, Alma Karmelić, Andrea Majica, Kaća Svedružić, Milena Blažanović i Valentino Bilić Prcić, na području dramskog programa dodijeljena je Prici za "osobitu i senzualnu interpetaciju Hanahe Jelkes u drami 'Noć iguane'".

Nagrada "Judita" za najbolje ostvarenje u scensko - glazbenom programu, prema odluci žirija Slobodne Dalmacije u sastavu Ivana Tomić Ferić, Tatjana Alajbeg i Vojko Mirković, pripala je maestru Pavlu Dešpalju za postavljanje dramskog oratorija "Prijenos Svetoga Dujma" Julija Bajamontija, čijom je praizvedbom u režiji Petra Selema 14. srpnja i otvoreno 51. Splitsko ljeto.

Nagrada "Peristil" na području glazbeno - plesnog izričaja, odlukom žirija Jutarnjeg lista, dodijeljena je baletu "Daissa -istočno od raja", u koreografiji Staše Zurovca koji je praizveden na ovogodišnjem Splitskom ljetu,uz obrazloženje da su iznimnom dojmu podjednako pridonijeli Zurovčeva koreografska imaginacija i svježina kao i zadivljujuća energija i entuzijazam baletnog ansambla splitskog HNK-a.

Statuete "Peristil", rad su akademskog kipara Danijela Kovača.

Žiri je istaknuo kako se ne može ne spomenuti jedinstven doživljaj koji su nam priredili solisti Kirov baleta Mariinskog teatra iz Sankt Petersburga, no, "s obzirom da je glasovita baletna trupa na našoj pozornici nastupila na gala - koncertu s ulomcima iz svojih brojnih predstava, kao takva nije mogla biti nagrađena".

Nitko od nagrađenih, ispričavši se spriječenošću drugim obvezama, nije nazočio svečanosti dodjele nagrada, pa su nagrade umjesto njih primile njihove kolege.

Festival je zatvorenim proglasio župan splitsko - dalmatinski Ante Sanader koji je naglasio veliku ulogu koju Splitsko ljeto ima u promicanju nacionale kulture i razvitku kazališne umjetnosti, stjecanju novih spoznaja te vraćanju izvornim vrijednostima.

Ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić istaknuo je kako je ovo bio "najuspješniji festival do sada, koliko on pamti", te da su vlastitim predstavama i gostovanjima "dosegnuti visoki umjetnički standardi koje će se teško nadmašiti". Kao najbolje predstave istaknuo je "Noć iguane", "Daissu" i "Prijenos Svetoga Dujma", te gostovanje Kirov baleta. Zahvalio je posebno cijelom ansamblu i tehnici splitskog HNK na velikim naporima i izvrsnim umjetničkim ostvarenjima, te sponzorima bez kojih, kako je rekao, ne bi bilo ni tako dobrog programa.

Prije svečanosti zatvaranja na tvrđavi Gripe nastupio je mješoviti plesno glazbeni ansambl Donski kozaci. Riječ je o orkestralnom i operetnom sastavu sa stalnim boravištem u Beču, odakle odlaze na svoje europske turneje. Njihov raskošan repertoar seže od ruskih narodnih pjesama i plesova, preko onih specifično kozačkih, pa sve do impresivnog sakralnog pravoslavnog repertoara.

Tijekom 32 dana trajanja festivala, na 12 splitskih ljetnih pozornica i u zgradi HNK izvedeno je ukupno 45 predstava od kojih pet premijerno, po dvije dramske i baletne te jedan operni oratorij.

Gostovali su umjetnici iz Hrvatske, Monaca, Irske, Italije, Izraela, Kube, Poljske, Rusije, Sjedinjenih Država, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine...

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙