FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrljić: Nikad uspješnije Splitsko ljeto

SPLIT, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Milan Štrljić, ravnatelj 51.Splitskog ljeta, izjavio je da do sada, po broju vrhunskih izvedaba,nije bilo uspješnijeg Splitskog ljeta te da je s nekoliko izvedabadomaćih i gostujućih ansambala Split zasigurno upisan na svjetskekulturne zemljovide.
SPLIT, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Milan Štrljić, ravnatelj 51. Splitskog ljeta, izjavio je da do sada, po broju vrhunskih izvedaba, nije bilo uspješnijeg Splitskog ljeta te da je s nekoliko izvedaba domaćih i gostujućih ansambala Split zasigurno upisan na svjetske kulturne zemljovide.

U velikom broju izvedenih predstava, njih 45, kao najzanimljivije i najuspješnije Štrljić izdvaja gostovanje Kirova baleta iz Sankt Peterburga i Afro Cuban All Starsa, te premijere u produkciji splitske Drame i Baleta, posebno "Noć iguane" Tennesseeja Williamsa, režisera Jausza Kica, te "Daissa - istočno od raja" u koreografiji Staše Zurovca. Za istaknuti je i praizvedbu opernog oratorija Julija Bajamontija "Prijenos svetoga Dujma", u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Pavla Dešpalja, kojom je otvoreno Splitsko ljeto, a čime je festival dao svoj doprinos proslavi 1700. rođendana grada Splita.

Što se odaziva publike tiče, Štrljić kaže kako je na razini prošlogodišnjega, no budući da "još nema potpunih statističkih podataka o broju prodanih ulaznica i posjetitelja, da je teško u ovom trenutku govoriti o financijskom učinku Splitskog ljeta".

Ovogodišnje Splitsko ljeto od Grada Splita, Županije splitsko-dalmatinske i Ministarstva kulture dobilo je tri milijuna i 750 tisuća kuna. Neslužbeni je podatak da je, zajedno sa sponzorima i iz vlastitih prihoda kazališta, uloženo oko šest milijuna kuna.

"Financijsko izvješće bit će napravljeno odmah nakon završetka festivala i ono će, nakon što bude predano Vijeću Splitskog ljeta i Ministarstvu kulture, biti dostupno javnosti", izjavio je.

Po Štrljićevim riječima uloženo je manje nego lani kada se obilježavala jubilarna 50. obljetnica, no programski, naglasio je, "otišli smo korak dalje i podigli ljestvicu visoko gore, tako da se, jednostavno, pitam što i kako dalje".

Ove su godine, ističe, imali i veliko razumijevanje gospodarstvenika koji su sponzorirali velik broj predstava i gostovanja, bez kojih program sigurno ne bi bio toliko dobar "i na tome im velika hvala", dodao je.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu u proteklih mjesec dana, do zatvaranja 14. kolovoza, bit će izvedeno ukupno 45 predstava od kojih pet premijera - po dvije dramske i baletne te jedna operna.

U glazbeno- scenskom programu reprizno su izvedene Bellinijeva Norma i Verdijev Nabucco. U koncertnom dijelu gostovali su ansambli iz Irske, Italije, Engleske, Monaca, Rusije, Izraela, Švedske, Kube i SAD-a. Festival je obogaćen i gostovanjima dramskih teatara Gavran i ZeKaeM iz Zagreba te ansambla Dubrovačkih ljetnih igara, baleta Grand Rapids iz Michigana, Donskih kozaka, Zagrebačkog plesnog ansambla...

"Naravno ako imate 45 predstava ne možete biti zadovoljni baš sa svima. Ja ih neću imenovati. Međutim, generalno gledajući, ne da sam zadovoljan, nego sam presretan jer prevagnule su predstave koje su dosegnule najviše umjetničke domete i postavile nove standarde", izjavio je Štrljić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙