FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ATENA - Ciparski zrakoplov sa 126 osoba srušio se u nedjelju sjeverno od Atene, javila je grčka državna televizija. Državna televizija prenijela je nepotvrđenu informaciju da je jednom od pilota pozlilo neposredno prije pada zrakoplova. Prije nego što se zrakoplov srušio prekinula se radio veza s pilotom. Zrakoplov se srušio u blizini ljetovališta Oropos, izvijestila je NET televizija. Prema grčkom ministarstvu obrane, pilot zrakoplova F-16 rekao je da nije mogao vidjeti pilota ciparskog zrakoplova prije rušenja te da je kopilot bio naslonjen na njegovo sjedalo.

ZAGREB/SALZBURG - U Salzburgu je u nedjelju završen trodnevni sastanak ministara pravosuđa Europske unije i to Austrije, Finske, Luxembourga i Slovenije, te zemalja kandidata za pristup EU, ministara pravosuđa Liechtensteina i Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Sastanku je, uz ministricu pravosuđa Hrvatske Vesne Škare Ožbolt, bio nazočan i poseban savjetnik ministrice pravosuđa Željko Horvatić. Glavna tema sastanka bili su prioriteti EU na području pravosuđa koji predstoje preuzimanjem predsjedavanja EU Austrije i nakon toga Finske, ističe se u priopćenju.

SARAJEVO - Bivši ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Prce koji izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu, pokušava ishoditi prijevremeno puštanje na slobodu, no toj bi se nakani mogao usprotiviti Ured Visokog predstavnika za BiH, prenose u nedjelju sarajevski mediji. U subotu je objavljena informacija kako je predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić nedavno odlučio smanjiti Prci izrečenu kaznu s pet na četiri godine zatvora. Prce je pred Sudom BiH, na temelju priznanja krivnje, osuđen na petogodišnji zatvor, a na temelju optužnice koja ga je teretila za zloporabu položaja i nesavjesno poslovanje u slučaju "Hercegovačka banka". Na isti način na pet i pol godina zatvora osuđen je bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić dok suđenje Anti Jelaviću još traje.

ZAGREB - Novi iranski ultrakonzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad predstavio je članove svoje vlade, među kojima su brojni konzervativni političari. Parlament ima tjedan dana za proučavanje liste s imenima 21 ministra prije izglasavanja povjerenja svakom od njih. Među članovima vlade koju je predložio predsjednik Ahmadinedžad nema nijedne žene. On je svog nasljednika u teheranskoj općini Alija Saeedlu, gotovo nepoznatog u naftnim krugovima, predložio za ministra nafte te zemlje koja je drugi proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC). Konzervativnog zastupnika Manushehra Motakija predložio je za ministra vanjskih poslova, a bivšeg zamjenika informiranja Mostafu Pur-Mohamdija za ministra unutrašnjih poslova.

COLOMBO - Dvanaest osoba je privredno na ispitivanje u Šri Lanki u sklopu potrage za ubojicom ministra vanjskih poslova Lakshamara Kadirgamara, objavila je policija u nedjelju. "Ne možemo reći jesu li oni izravno upleteni u ubojstvo", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Daya Ratnayake. Dvanaest osoba, među kojima i jedna žena, privedeni su u noći između subote i nedjelje. Jedan dužnosnik policije u Colombu naveo je da oružje kojim je počinjeno ubojstvo još nije pronađeno. "Još smo jako daleko od službenih uhićenja, ali ispitujemo ljude i onda ih puštamo", dodao je. Vlasti još smatraju da su atentat izveli pripadnici Tamilskih tigrova, premda su oni to demantirali.

RIM - Italija povlači snage iz Iraka, ali to nije objavila 'na sva zvona', već govori o "programiranom smanjenju broja vojnika u dogovoru sa saveznicima i vladom u Bagdadu", objavljuju u nedjelju talijanski listovi prenoseći izvore ministarstava vanjskih poslova i obrane. Corriere della Sera na prvoj stranici ističe naslov: "Irak, počelo povlačenje talijanskih vojnika", a na unutarnjoj stranici, iznad svih stupaca, objavljuje naslov "Preokret u Iraku, manje Talijana u Nasiriyi".

TEHERAN - Iran je u nedjelju upozorio da neće odustati od nastavka nuklearnih aktivnosti i upozorio je Europsku uniju da će njezino stajalište biti "odlučujuće" za iransku odluku o nastavku obogaćivanja urana. O nastavku obogaćivanja urana "ne može se pregovarati", rekao je glasnogovornik Hamid Reza Asefi unatoč rezoluciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od četvrtka kojom se od Irana traži da potpuno obustavi aktivnosti. U pogledu samog obogaćivanja urana, Asefi je rekao da "režim još nije postigao konsenzus".

TEHERAN - Iran je u nedjelju otvoreno optužio Sjedinjene Države i Veliku Britaniju za poticanje nedavnih nemira u graničnim predjelima s Irakom gdje na jugozapadu živi arapsko stanovništvo, a na sjeverozapadu kurdsko. "Dobili smo informacije po kojima su Sjedinjene Države intervenirale na sjeverozapadu Irana, što je neprihvatljivo", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, prenosi tisak. "Prema našim informacijama, Englezi su upleteni u nemire u Kuzistanu, neki agitatori su dovedeni u baze pod britanskom kontrolom u Iraku", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙