FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: nema kompromisa oko Isfahana, idući korak obogaćivanje urana u Natanzu

TEHERAN, 13. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Nema kompromisa oko pogona zapreradu urana u Isfahanu, unatoč roku koji je postavila Međunarodnaagencija za atomsku energiju (IAEA), izjavio je u subotu zamjenikpredsjednika iranskog parlamenta.
TEHERAN, 13. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Nema kompromisa oko pogona za preradu urana u Isfahanu, unatoč roku koji je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), izjavio je u subotu zamjenik predsjednika iranskog parlamenta.

Mohammad-Reza Bahonar, blizak predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, izjavio je novinskoj agenciji Fars da bi se budući pregovori s Europskom unijom trebali isključivo fokusirati na ponovno otvaranja glavne nuklearne elektrane za obogaćivanje urana Natanz.

Iran je u četvrtak odbacio rok IAEA-e da se Isfahan zatvori do 3. rujna kao "politički motiviran" i istaknuo da kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i Dodatnog protokola IAEA-e ima pravo nastaviti svoj civilni nuklearni program.

Istovremeno, parlamentarno Povjerenstvo za energiju upozorilo je da bi Teheran mogao iskoristiti naftu kao političko oružje protiv mogućih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ako sankcije ugroze iranske nacionalne interese, naftu bi trebalo iskoristiti kao politički instrument", rekao je zamjenik predsjednika povjerenstva Shokrollah Attarzadeh.

Dodao je da Iran, budu li sankcije obuhvatile i izvoz nafte, neće dopustiti izvoz nafte iz cijelog Perzijskog zaljeva.

Nije precizirao znači li to blokadu zaljeva za izvoz nafte iz drugih arapskih zaljevskih zemalja, no istaknuo je da su Europljani izazvali "krizu u regiji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙