FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: Baletna praizvedba "Daissa - istočno od raja" u režiji Staše Zurovca

SPLIT, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Praizvedbom baleta "Daissa - istočnood raja" u režiji i koreografiji Staše Zurovca, na pozornici splitskoga HNK, zaokružen je večeras niz od pet premijera na 51.Splitskom ljetu u produkciji splitske kazališne kuće.
SPLIT, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Praizvedbom baleta "Daissa - istočno od raja" u režiji i koreografiji Staše Zurovca, na pozornici splitskoga HNK, zaokružen je večeras niz od pet premijera na 51. Splitskom ljetu u produkciji splitske kazališne kuće.

Daissa je glazbena skupina francuskog skladatelja Jeana Marca Zelwera "Cumpania Zelwer" koji svoju glazbu temelji na etnu, posebice romskoj tradiciji, a koju Zurovac često koristi u svojim koreografijama.

Osim u Zelwerovoj glazbi, nadahnutoj pričom o židovskoj pokrajini Birobiždan, getu u koji je tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća Staljin smjestio Židove i Rome, predstavljajući je kao obećanu zemlju, Zurovac je nadahnuće za predstavu pronašao i u romanu Johna Steinbecka "Istočno od raja", točnije u priči o Kainu i Abelu.

Glazbom i plesom, ali i pjesmom, jer splitski je baletni ansambl večeras prvi put i propjevao, Zurovac je želio ispričati priču o međuljudskim odnosima, osjećajima zatvorenih ljudi, grijehu te o potrazi za obećanom zemljom.

Izvođači su bili Albina Rahmatulina, Lev Šapošnikov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Elena Nikolaeva, Sanja Nevešćanin, Tea Jelić i ostali članovi baletnog ansambla splitskog HNK.

Sve do trenutka praizvedbe nije se znao konačni izgled baleta, jer Zurovac je poznat po tome da ples usklađuje s glazbom, a ne robuje zadanim motivima i koracima.

"Moja je dramaturgija isključivo glazba, prvo nju upoznam, a tek onda, u hodu, smišljam koreografiju", kaže Zurovac.

U pripremi baleta "Daissa - istočno od raja" asistirala mu je supruga Olja Jovanović Zurovac, kostime je izradila Katarina Radošević Galić, a scenografiju Slaven Raos.

Zurovac, 32-godišnji prvak zagrebačkog baleta, trenutačni v.d ravnatelja riječog baletnog ansambla, dobro je poznat splitskoj publici. Dosad je radio kao koreograf u triptihu "Bogovi nisu ljuti", "Daj, daj" i "Leptiri", zajedno s Ramijem Be"erom. Kao plesač nastupao je diljem svijeta osvajajući prestižne nagrade, a koreografijom se bavi od 1996.

(Hina) xdstr ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙