FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 11. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

PODGORICA - Bosna i Hercegovina mogla bi tražiti od Crne Gore naknadu ratne štete za područja na kojima su njeni rezervisti u sastavu JNA, tijekom rata u toj zemlji sudjelovali u masovnim ubojstvima, rušenju i pljačkama. Gradonačelnik općine Ravno Nikša Matijić izjavio je podgoričkom dnevniku DAN, da bi Crna Gora trebala postupiti kao u slučaju Konavala, te je pozvao državna tijela BiH da zatraže isplatu ratne odštete "zbog dobrosusjedskih odnosa". U općini Ravno je tijekom rata potpuno uništen stambeni i gospodarski fond, a šteta se procjenjuje na preko 100 milijuna eura. Uz Ravno, koja se u BiH prva našla na udaru JNA, kako navode mediji, zahtjev će podnijeti još i općine Stolac, Čapljina i Mostar.

BRUXELLES - Europska unija bavi se rješavanjem previše pitanja, izjavila je europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner za austrijski tjednik News. "Bruxelles čini previše toga, na primjer od slavne iskrivljenosti krastavaca do pravila za sjedišta na traktorima. Moramo se suzdržati i upitati se imaju li sve te stvari smisla", dodala je povjerenica. "Moramo razmisliti i slušati građane. Zašto su odjednom postali tako negativni prema EU-u", pita se Ferrero-Waldner. Istovremeno, dodala je, EU se mora baviti s "izrazito povijesno važnim proširenjem". Pitanja u kojima EU ne bi smjela pokazivati suzdržanost su, smatra povjerenica, stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje tržišnog natjecanja, a najbolji odgovor na tržišni pritisak iz Kine, Indije i SAD-a je "jačanje povezanosti EU-a".

SARAJEVO - Poništi li se natječaj za privatizaciju Energopetrola, na kojemu je pobijedio hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL, sarajevska naftna tvrtka sigurno će propasti, upozorio je direktor Energopetrola Namik Bušatlić. U izjavi za današnji broj sarajevskog Oslobođenja Bušatlić je potvrdio kako gotovo svakog dana na adresu Energopetrola pristižu upozorenja iz poreznih uprava i Ministarstva financija Federacije BiH da bi računi tvrtke uskoro mogli biti blokirani zbog nagomilanih dugovanja. Zbog toga očekujem da Vlada Federacije na narednoj sjednici sljedećeg tjedna donese konačnu odluku o dokapitalizaciji poduzeća, kazao je Bušatlić.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a, Kofi Annan pozvao je u srijedu zemlje članice da otklone razlike i da se do kraja godine dogovore u svim reformama organizacije, uključujući i proširenje Vijeća sigurnosti. Nacrt reformi bit će podnesen svjetskim čelnicima koji će se okupiti na summitu u New Yorku od 14. do 16. rujna, na početku godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Diplomati pokušavaju ublažiti razlike u prijedlozima poput proširenja Vijeća sigurnosti, definiciji terorizma, zamjeni ozloglašenog Povjerenstva za ljudska prava suženijim Vijećem za ljudska prava. Nacrt proširenja Vijeća trenutačno je u slijepoj ulici zbog tri suprostavljena prijedloga.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Federacije Bosne i Hercegovine Zdravko Knežević uputio je svim županijskim tužiteljima preporuku za poduzimanje odlučnih mjera čiji je cilj spriječiti nasilje i zaustaviti rastući val divljanja na sportskim borilištima, prenose u četvrtak sarajevski mediji. Tužitelj Knežević procijenio je kako je huliganstvo nedopustivo eskaliralo u završnici ovogodišnjeg nogometnog prvenstva te nogometnog kupa BiH pa se stoga moraju hitno poduzeti mjere kojima će se onemogućiti da se stanje u gledalištima otrgne svakoj kontroli. Knežević u pismu županijskim tužiteljima ističe kako posebnu zabrinutost izazivaju sve češći nacionalistički ekscesi i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi čime se, smatra, izravno ugrožava i ustavni poredak Federacije BiH.

BEČ - Diplomati u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak su počeli razmatrati u Beču nacrt rezolucije kojom se izražava ozbiljna zabrinutost nakon što je Iran dan ranije uklonio sve pečate na nuklearnom postrojenju u Isfahanu koji je postao operativan. U nacrtu rezolucije IAEA poziva Iran na trenutačnu obustavu nuklearnog programa. U dokumentu se ističe kako agenicja ne može potvrditi ni da je Teheran prijavio sve svoje nuklearne aktivnosti i materijale.

TALIN - Estonski i finski ronioci pripremali su se u četvrtak ujutro na silazak na 45 metara dubine po tijela 14 putnika i članova posade helikoptera koji je pao u srijedu u Baltičko more, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Talinu. Finski i estonski ronioci pregledavaju mjesto nesreće kako bi odredili početak operacije izvlačenja tijela, rekla je glasnogovornica ministarstva Jaana Aduson. Tijela žrtava se nalaze u olupini helikoptera, finske tvrtke Copterline koji je nakon katastrofe 5 km od Talina potonuo na morsko dno. Helikopter Sikorsky S-76 C+ letio je na liniji Talin-Helsinki s 12 putnika - 6 Finaca, 4 Estonca i 2 Amerikanca i 2 finska člana posade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙