FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do12,30 sati.
ZAGREB, 28. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao je u četvrtak na održavanje arapskog summita 3. kolovoza u Šarm el-Šeiku, koji je nedavno bio meta terorističkih napada, u svom govoru koji je prenosila državna televizija. Arapska liga je priopćila da će teme summita biti Irak, izraelsko-palestinski sukob i terorizam. Tri bombe u ljetovalištu Šarm el-Šeik ubil su najmanje 64 osobe u subotu u najgorem militantnom napadu u Egiptu od 1981.

JERUZALEM - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova namjerava otvoriti dijalog s umjerenim muslimanima u zapadnoj Europi kao jednu od mjera borbe "protiv ekstremizma koji vodi u terorizam", izjavio je u četvrtak dužnosnik ministarstva. "Želimo putem posredovanja naših veleposlanstava potaknuti umjerene elemente unutar muslimanske zajednice u zapadnoj Europi koji osuđuju terorizam i antisemitizam", kazao je Ridha Mansour. Pojasnio je da Izrael želi pokrenuti suradnju u zemljama u kojima postoje jake muslimanske zajednice, u, primjerice, "Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji". Prema njegovim riječima, u izgradnji odnosa s umjerenim muslimanima sudjelovale bi i lokalne židovske zajednice.

PEKING - Sjedinjene Države su Sjevernoj Koreji predložile da međunarodni inspektori u rujnu posjete nuklearna postrojenja u toj zemlji, izvjestila je u četvrtak ruska agencija Interfax. To je tijekom susreta u Pekingu sjevernokorejskom pregovaraču Kim Kye-Gwanu predložio njegov američki kolega Christopher Hill, dodaje Interfax pozivajući se na sjevernokorejski izvor. "Američko izaslanstvo je tijekom četvrtog kruga pregovora predložilo sporazum o međunarodnoj inspekciji sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja koja bi se provela u rujnu 2005.", pojašnjava isti izvor. Američko veleposlanstvo u Pekingu nije potvrdilo tu informaciju.

DIYARBAKIR - Kurdski gerilci oteli su gradonačelnika jednog grada u istočnoj Turskoj i policija i vojska pokrenuli su potragu, izjavili su u četvrtak dužnosnici. Hasim Akyurek, gradonačelnik Yayladerea u pokrajini Bingol i član vladajuće Stranke pravde i razvoja, otet je u srijedu dok je išao provjeriti kako teku pripreme za lokalni festival. Otmica je izvršena u vrijeme pojačanih sukoba između gerilaca zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) i snaga sigurnosti na siromašnom jugoistoku Turske.

TOKIO - Japan je u četvrtak signalizirao svoju spremnost da nametne prve ikad odobrene sankcije na američki uvoz u znak odmazde zbog kontroverznog američkog protudampinškog zakona. Po novinskim izvješćima, Japan je u posljednjoj fazi procedura za nametanjem carina na američki čelik i ostale industrijske proizvode, moguće već od rujna. Carine će biti najnovija u nizu međunarodnih odmazda zbog tzv. Byrdova amandmana, koji raspodjeljuje američkim kompanijama novac od kazni zbog dampinških cijena proizvoda. Dampinške cijene definirane su prodajom proizvoda u inozemstvu po nižim cijenama nego na domaćem tržištu. Sankcije će biti prve mjere odmazde koje će Japan nametnuti na američke proizvode a dosegnut će iznos od 76,3 milijuna dolara, piše japanski dnevni list Nihon Keizai Shimbun. Ostat će na snazi sve dok se kontroverzni američki zakon ne opozove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙