FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski predsjednik moli za oprost doseljenike u Gazi

JERUZALEM, 10. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izraelski predsjednik MosheKatzav zatražio je u srijedu navečer, u obraćanju naciji, "oprost" odžidovskih doseljenika u pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale zbogevakuacije koja će početi 17. kolovoza.
JERUZALEM, 10. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izraelski predsjednik Moshe Katzav zatražio je u srijedu navečer, u obraćanju naciji, "oprost" od židovskih doseljenika u pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale zbog evakuacije koja će početi 17. kolovoza.

"U ime države Izrael, molim vas za oprost jer se od vas traži da napustite vaša ognjišta u kojima ste živjeli desetke godina" u pojasu Gaze i u četiri izolirane kolonije na sjeveru Zapadne obale, izjavio je u televizijskom obraćanju predsjednik čije su ovlasti protokolarne.

"Identificiram se s vašim bolom. Znamo da ste se nastanili u pojasu Gaze nakon odluka izraelskih vlada. Dokazali ste junaštvo pred prijetnjom", rekao je predsjednik te istaknuo "kucnuo je trenutak da se poštuje odluka vlasti, Knesseta (parlementa) i vlade (...) Svijet nas gleda (...) Protivljenje povlačenju ne smije naštetiti sigurnosti države".

Katzav je daodao da čak i "oni koji misle da je ovaj proces pogreška nemaju pravo djelovati protiv zakona. Postoji granica u borbi", rekao je i podsjetio na traumatično ubojstvo Yitzhaka Rabina, izraelskog laburističkog premijera kojega je 1995. ubio desničarski ekstremist kako bi potkopao mirovni proces počet dvije godine ranije s Palestincima.

Predsjednik je osudio i pozive na "neposluh" koje vojnicima odašilju neki rabini i skupine krajnje desnice.

"Takvi pozivi su teška pogreška koja nas može odvesti u katastrofu", upozorio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙