FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neuspješan pokušaj spašavanja slovenskog alpinista

FAISALABAD, 9. kolovoza 2005. (Hina/STA) - Prvi pokušaj spašavanjaslovenskog alpinista, Tomaža Humara (36), koji se prije tjedana danana 6000 metara zaglavio u provaliji pakistanskog ledenjaka NangaParbata, završio je neuspješno.
FAISALABAD, 9. kolovoza 2005. (Hina/STA) - Prvi pokušaj spašavanja slovenskog alpinista, Tomaža Humara (36), koji se prije tjedana dana na 6000 metara zaglavio u provaliji pakistanskog ledenjaka Nanga Parbata, završio je neuspješno.

Tri helikoptera pakistanske vojske, od čega dva namijenjena spašavanju, a jedan za dostavu goriva, u utorak su stigli u bazu Humarove ekipe na južnoj strani gore Nanga Parbat. Nekoliko sati kasnije dva helikoptera su krenula u akciju spašavanja, međutim, prvi pokušaj nije uspio. Helikopter nije uspio doletjeti 30-tak metara iznad Humara i baciti mu uže.

Drama ponajboljeg slovenskog alpinista počela je prije tjedan dana kada je tijekom uspona na ledenjak Nanga Parbat (8125 m) "zaglavio" na stijeni, okružen strmim kamenjem, mekanim snijegom i nevremenom. nalazi se na visini 6.400 metara i stalno je izložen temperaturi oko minus pet. Za sada komunicira s ostakom ekipe, koja je ostala u podnožju, sa satelitskim telefonom, no dobio je ozebline i polako gubi snagu.

"Ukoliko se ovako vrijeme nastavi još neko vrijeme neću izdržati. Smrzavam se, voda curi po meni. Na životu me drže molitve mojih najmilijih. Hvala svima koji mi pomažu i koji su uz mene," poručio je slovenski alpinist.

Akcija se nastavlja u srijedu, kada je izuzetno povoljna vremenska prognoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙