FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članovi ekspedicije: Humar prebačen u bazni logor i nema ozeblina

LJUBLJANA,10. kolovoza(Hina) - Slovenski alpinist Tomaž Humar uspio seprivezati na uže dobačeno iz helikoptera, te je prebačen u baznilogor, gdje je utvrđeno da unatoč crvenilu na nogama i rukama nemaozebline, javili su u srijedu članovi njegove ekspedicije.
LJUBLJANA,10. kolovoza(Hina) - Slovenski alpinist Tomaž Humar uspio se privezati na uže dobačeno iz helikoptera, te je prebačen u bazni logor, gdje je utvrđeno da unatoč crvenilu na nogama i rukama nema ozebline, javili su u srijedu članovi njegove ekspedicije.

Humar je spašen u srijedu ujutro iz "ledene mišolovke" u kojoj je bio šesti dan u pokušaju da osvoji 8.125 metara visoki vrh planine Nanga Parbat u zapadnom masivu Himalaja, a u dramatičnoj akciji spašavanja sudjelovala su dva helikoptera pakistanske vojske.

Humar će ostati u logoru unatoč ranijim planovima da se prebaci u bolnicu, prenose slovenski mediji.

Još jedna noć provedena u prisilnom bivaku u kojem je zadnjih dana bio bez hrane i na vrlo niskim temperaturama bila bi kobna za Humara, izjavila je liječnica Anda Predan koja sudjeluje u svim Humarovim ekspedicijama zadnjih nekoliko godina.

U akciji spašavanja 34-godišnjeg carinskog djelatnika iz Kamnika koji je prije šest godina dobio najviše državno odlikovanje za osvajanje Daulagirija angažirao se zadnjih dana cijeli slovenski politički vrh na čelu s predsjednikom Janezom Drnovšekom koji je za pomoć molio pakistanskog predsjendika Perveza Mousharaffa.

Neki Humaru sada zamjeraju na avanturizmu jer je deveti najviši vrh na svijetu pokušao osvojiti preko gotovo okomite litice Rupal što do sada još nikome nije uspjelo. Tridesetak planinara umrlo je u pokušajima uspona na Nanga Parbat ("gola planina") koji je osvojen tek 1951. godine.

Uspjela akcija spašavanja helikopterom na visini 6.000 metara jedinstvena je u povijesti alpinizma, a sve zasluge za to idu pakistanskim pilotima, pa nije bila potrebna intervencija europske posade koja je u međuvremenu doletjela iz Švicarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙