FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski uljudbeni pokret tužio čelnike HHO-a za klevetu

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Udruga Hrvatski uljudbeni pokret(HUP) podnijela je danas Općinskom sudu u Zagrebu tužbu protiv čelnikaHrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog i Ranka Helebranta,ocjenjujući da je HHO u priopćenju za javnost u povodu 10. obljetnicevojno-redarstvene operacije "Oluja" oklevetao HUP, hrvatske braniteljei stradalnike Domovinskog rata, te sve hrvatske domoljube.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Udruga Hrvatski uljudbeni pokret (HUP) podnijela je danas Općinskom sudu u Zagrebu tužbu protiv čelnika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog i Ranka Helebranta, ocjenjujući da je HHO u priopćenju za javnost u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" oklevetao HUP, hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, te sve hrvatske domoljube.

HHO je u nedjeljnom priopćenju, podsjeća HUP, istaknuo značaj "Oluje" za ostvarenje ljudskih prava, ali i dodao da "valja imati pred očima i one posljedice ove akcije koje neposredno niječu temeljna ljudska prava, a posebice brojna nekažnjena, pa i sustavski zabašurivana ubojstva civila".

"Javnosti poznata istraživanja, koja je proveo HHO, pokazala su, poimenično i nedvojbeno, da je u kolovozu 1995., nakon završetka vojnih djelovanja, na akcijom integriranome teritoriju ubijeno gotovo 700 civila. Također, etničko čišćenje petine državnoga teritorija - Hrvatsku je tada, gotovo sinkroniziranim djelovanjem 'krajinskih'

vlastodržaca i hrvatskih vlasti, napustilo više od 150.000 njezinih dotadašnjih stanovnika", tvrdi HHO u priopćenju.

Ocjenjujući da je riječ o javnom iznošenju neistina o Domovinskom ratu, HUP je danas za klevetu tužio predsjednika i izvršnog direktora HHO-a Žarka Puhovskog i Ranka Helebranta.

"Javno iznoseći neistine o Domovinskom ratu, oklevetali su HUP, kao promicatelja pravne zaštite hrvatskih građana, kao i sve branitelje i stradalnike Domovinskog rata, odnosno sve hrvatske domoljube", stoji u tužbi i priopćenju HUP-a koje potpisuje predsjednik udruge Tomislav Dragun.

HUP-ovu tužbu Puhovski smatra "toliko nerazumnom i besmislenom da ne zaslužuje komentar".

"Tužitelji očito ne razumiju hrvatski jezik, jer uljudba znači kultura, a tužba zbog iznošenja vlastitog mišljenja nijekanje je bilo kakve kulture", komentirao je Puhovski Hini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙