FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud u Koelnu odbio tužbu državljana SCG

BERLIN, 28. srpnja 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Koelnu odbioje u četvrtak tužbu skupine državljana Srbije i Crne Gore, žrtava irodbine žrtava stradalih u zračnome napadu NATO-saveza na gradVarvarin u svibnju 1999., koji su od Njemačke tražili odštetu zbogpretrpljene boli.
BERLIN, 28. srpnja 2005. (Hina) - Drugostupanjski sud u Koelnu odbio je u četvrtak tužbu skupine državljana Srbije i Crne Gore, žrtava i rodbine žrtava stradalih u zračnome napadu NATO-saveza na grad Varvarin u svibnju 1999., koji su od Njemačke tražili odštetu zbog pretrpljene boli.

Nadzemaljski sud u Koelnu time je potvrdio odluku prvostupanjskoga suda u Bonnu, koji je prije godinu dana odbio tužbu skupine građana Srbije. Sud je svoju odluku obrazložio time da ni u međunarodnome ni u njemačkome zakonu nema osnove prema kojoj bi Njemačka bila dužna platiti odštetu zbog boli koju su uzrokovali napadi NATO-saveza. "Njemačkoj se ne mogu dokazati počinjeni ratni zločini", stoji u presudi.

Odštetu od 530 tisuća eura od Njemačke traži 35 građana Srbije, od kojih je u napadu ranjeno 17, a 18 su rođaci 10 poginulih osoba. U tužbi se ističe da Njemačka nije iskoristila svoje pravo veta unutar NATO-saveza kako bi spriječila napad na civilne ciljeve. Iako njezini zrakoplovi nisu izravno sudjelovali u napadu, Njemačka je, kako se dalje ističe u tužbi, NATO-savezu pružila logističku potporu tijekom napada.

Skupina državljana Srbije i Crne Gore može se žaliti Vrhovnome sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙