FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas pozvao Palestince da ostanu mirni, dokažu da zaslužuju državu, najavi izbore

ZAREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abasporučio je u utorak u govoru pred palestinskim parlamentnom da biizraelsko povlačenje iz pojasa Gaze trebalo "proteći u miru" što ćepokazati da Palestinci "zaslužuju državu", prenose agencije.
ZAREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je u utorak u govoru pred palestinskim parlamentnom da bi izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze trebalo "proteći u miru" što će pokazati da Palestinci "zaslužuju državu", prenose agencije.

"Nemamo drugog izbora. Povlačenje se mora odvijati u miru", rekao je Abbas i dodao "Mora se odvijati na civilizirani način kako bi svijet znao da zaslužujemo državu", javlja agencija AFP .

Palestinski parlamentarni izbori održat će se u siječnju, najavio je nadalje Abas, a prenijela je agencija Associated press napominjući da su izbori bili nekoliko puta odgađani.

Abas nije u utorak objavio točan datum izbora koji su se trebali održati 17. srpnja a otkazani su službeno zbog nedovoljno vremena za pripreme. Analitičari, međutim, drže da je pravi razlog rast popularnost radikalnog pokreta Hamasa, najvećeg rivala vladajućeg pokreta Fatah. Stoga je odgodom Fatah želio kupiti vrijeme kako bi povećao svoje izglede.

U povodu Abasova govora pred parlamentom se okupilo nekoliko stotina naoružanih militanata tražeći ostavku ministra financija i jamstva za svoja radna mjesta i sigurnost nakon izraelskog povlačenja.

Ministar financija Salam Fayad izložen je kritikama zbog uvođenja strogih poračunskih kontrola.

Prosvjedovalo je i 200-ak civila tražeći od Abasa nova radna mjesta.

Izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze počinje idući tjedan a trebalo bi se evakuirati 8.000 židovskih doseljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙