FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael odobrio povlačenje iz Gaze, ministar Netanyahu prosvjedovao ostavkom

JERUZAELM, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelska vlada u nedjelju jekonačno odobrila prva povlačenja izraelskih naselja iz okupiranogpojasa Gaze, a u znak prosvjeda protiv evakuacije ministar financijaBenjamin Netanyahu podnio je ostavku, javljaju agencije.
JERUZAELM, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelska vlada u nedjelju je konačno odobrila prva povlačenja izraelskih naselja iz okupiranog pojasa Gaze, a u znak prosvjeda protiv evakuacije ministar financija Benjamin Netanyahu podnio je ostavku, javljaju agencije.

Netanyahu, inače glavni protivnik premijera Ariela Sharona u njihovoj desničarskoj stranci Likud, podnio je ostavku neposredno prije nego li je kabinet sa 17 glasova za i 5 protiv definitivno definitivno odobrio Sharonov plan povlačenja.

"Jednostrano povlačenje bez ičega zauzvrat nije način", kazao je Netanyahu u svome pismu ostavke, a prenosi agencija Reuters.

"Ne mogu biti dio neodgovornog poteza koji dijeli narod i šteti sigurnosti Izraela, a u budućnosti će biti prijetnja cjelovitosti Jeruzalema", napisao je Netanyahu.

Prva faza evakuacije izraelskih doseljenika iz pojasa Gaze trebala bi početi idućeg tjedna.

Iz pojasa Gaze Izrael bi trebao evakuirati oko 8.000 doseljenika iz ukupno 21 naselja, a s područja Zapadne obale trebao bi se povući iz četiri od ukupno 120 naselja.

Jednostrani Sharonov plan "izlaska" iz sukoba s Palestincima "ojačat će terorizam umjesto da ga oslabi. To nije put za postizanje mira", dodao je u svom pismu Netanyahu.

Kako javlja francuska agencija France presse, ministar financija je posebice kritizirao to što će Palestinci dobiti na raspolaganje jednu luku te jednu zračnu luku u pojasu Gaze i kontrolu nad granicom prema Egiptu.

Netanyahu se dugo opirao povlačenju koje, prema anketama, podupire većina Izraelaca.

Tvrdi protivnici povlačenja vide u takvoj politici izdaju njihovih biblijskih prava na zemlju i kapitulaciju pred četiri godine dugom palestinskom intifadom (pobunom).

Netanyahu (55), koji je i sam nekada bio izraelski premijer, bio je hvaljen kao ministar financija i dobivao dobre ocjene poslovnih krugova jer je pomagao Izraelu izaći iz recesije time što je poticao reforme za smanjenje poreza a istodobno smanjivao socijalne povlastice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙