FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjećanja na Nagasaki: Pilot i žrtva

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Američki pukovnik koji je upravljaozrakoplovom Enola Gay u trenutku kada je ispustio bombu na Nagasaki 9.kolovoza 1945., prisjeća se, povodom 60. obljetnice, kako je znao daće biti ubijanja na sve strane.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Američki pukovnik koji je upravljao zrakoplovom Enola Gay u trenutku kada je ispustio bombu na Nagasaki 9. kolovoza 1945., prisjeća se, povodom 60. obljetnice, kako je znao da će biti ubijanja na sve strane.

Preživjela stanovnica japanskog grada obećala je u utorak boriti se kako bi Nagasaki ostao "posljednja" žrtva "nuklearnog užasa".

U intervju za dnevni list Columbus Dispatch povodom 60-godišnjice bombardiranja Nagasakija, bivši pilot, danas 90-godišnji Paul Tibbets kazao je da je "znao da ide na zadatak koji će biti emocionalno težak", prenosi američka agencija Associated press.

Zrakoplov je izbacio bombu zvanu "Fatman" (debeljko) zbog njezina oblika, koja je na tlu u trenutku usmrtila tisuće, a mnogi su umrli od posljedica.

U Nagasakiju je od eksplozije A-bombe umrlo 74.000 osoba.

"Imali smo osjećaja, no morali smo ih staviti na stranu. Znali smo da će bomba ubijati posvuda. No moja je glavna briga bila obaviti posao najbolje što možemo kako bi mogli ubijanje završiti koliko je god moguće brže", rekao je.

Japan je kapitulirao 15. kolovoza 1945., čime je završio Drugi svjetski rat.

Tibbets tvrdi kako su nakon rata o njemu kružile razne glasine - da se propio i da se liječi po institucijama, pa čak i da je počinio samoubojstvo u zatvoru, no on je u to vrijeme "vodio Nacionalni centar za krize u Pentagonu".

Agencija France presse prenosi obraćanje preživjele žrtve koja je u utorak na središnjoj komemoraciji u Nagasaskiju ispričala svoj križni put nakon bombardiranja kada je pala u "delirij".

"Kada je jedan liječnik vidio moje konvulzije, rekao je 'Nema lijeka za nekoga tko će umrijeti'. Učili su me da je medicina umjetnost pomaganja, ali čini se da u vrijeme rata čak i liječnici gube ljudskost", kazala je Fumie Sakamoto.

"Sve dok budem živa, kunem se pred žrtvama atomske bombe da ću nastaviti bez prestanka tražiti da Nagasaki bude posljednja žrtva atomske bombe", obećala je Sakamoto.

Na 60. obljetnicu atomskog bombardiranja Nagasakija gradonačelnik Icho Ito pozvao je u utorak američki narod da se angažira u borbi za uništenje nuklearnog oružja i da se suprostavi nuklearnoj politici administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙