FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet različito obilježava obljetnicu Hirošime

ZAGREB, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Diljem svijeta u subotu serazličitim manifestacijama obilježava 60. obljetnica eksplozijeatomske bombe nad Hirošimom, a svima je zajednička poruka da senajgore bombardiranje u povijesti ne smije zaboraviti i da nuklearnooružje koje je izazvalo uništenje tog japanskog grada trebazabraniti.
ZAGREB, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Diljem svijeta u subotu se različitim manifestacijama obilježava 60. obljetnica eksplozije atomske bombe nad Hirošimom, a svima je zajednička poruka da se najgore bombardiranje u povijesti ne smije zaboraviti i da nuklearno oružje koje je izazvalo uništenje tog japanskog grada treba zabraniti.

Diljem Australije održane su prosvjedne povorke mirovnih aktivista koji su pozivali na globalnu zabranu atomskog naoružanja, a od svoje vlade tražili povlačenje vojnika iz Iraka.

Zvono, koje je Hirošima darovala bratskom gradu Hanoveru u Njemačkoj zazvonilo je tri puta u znak sjećanja na prvo nuklearno bombardiranje u povijesti.

Zvono crkve Sv. Gilesa u Hanoveru oglasilo se točno u 8.15 sati, kada je prije 60. godina na Hirošimu pala američka atomska bomba. Brojni stanovnici tog njemačkog grada, koji je također pretrpio strašna stradanja u Drugom svjetskom ratu, zastali su na trenutak i svoje misli i molitve posvetili žrtvama Hirošime.

U drugim dijelovima Njemačke, mirovni aktivisti i religijske skupine okupili su se već u subotu iza ponoći i zapalili svijeće kako bi se njihova gesta poklopila s "Noći 1.000 svijeća" u Hirošimi, udaljenoj osam vremenskih zona istočno.

U središtu Londona okupilo se oko 200 pripadnika antinuklearnog pokreta i nevladinih udruga. Skup je održan na trgu Tavistock, gdje je 1967. godine posađena trešnja u spomen žrtvama napada na Hirošimu.

Prema službenim podacima, oko 140.000 stanovnika toga grada poginulo je odmah nakon eksplozije ili od teških bolesti nekoliko mjeseci nakon što je američki borbeni zrakoplov Enola Gay ispustio nad gradom smrtonosni teret.

Tri dana poslije, američki bombarder Bock's Car bacio je plutonijsku bombu na Nagasaki ubivši pritom 80.000 ljudi.

Japan je kapitulirao 15. kolovoza 1945. godine, čime je okončan Drugi svjetski rat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙