FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić obišao manifestaciju u znak sjećanja na poginule u Hirošimi

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićobišao je danas manifestaciju "Tisuću ždralova iz Hrvatske zaHirošimu" na zagrebačkom Zrinjevcu i izrazio zadovoljstvo što je poprvi puta organizirana u Hrvatskoj, kao sjećanje na poginule u tomegradu i Nagasakiju, a posebno na djevojčicu koja je vjerovala da ćeozdraviti, ako napravi 1000 papirnatih ždralova.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obišao je danas manifestaciju "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu" na zagrebačkom Zrinjevcu i izrazio zadovoljstvo što je po prvi puta organizirana u Hrvatskoj, kao sjećanje na poginule u tome gradu i Nagasakiju, a posebno na djevojčicu koja je vjerovala da će ozdraviti, ako napravi 1000 papirnatih ždralova.

"No na žalost, nije uspjela. Evo, sad naša djeca uspijevaju. Tako je to s ratovima, uvijek ginu oni koji se ne poznaju, a ratove započinju oni koje se jako dobro poznaju", rekao je Mesić.

Na Hirošimu je atomska bomba bačena 6. kolovoza 1945. u 8,15 sati, a tri dana kasnije i na Nagasaki. Premda je atomska bomba odigrala veliku ulogu u prekidu drugog svjetskog rata na Pacifiku, njezine su posljedice bolno očite. U eksplozijama je stradalo više od 100 tisuća ljudi, a brojni oblici raka odnijeli su još veće žrtve čiji konačan broj je još uvijek nepoznat.

Jedna od oboljelih od radijacije bila je i jedanaestogodišnja djevojčica Sadako Sasaki. Devet godina kasnije, 1954., u dobi od 11 godina oboljela je od leukemije. Za vrijeme boravka u bolnici prijateljica joj je ispričala legendu prema kojoj će joj se ispuniti želja, ako složi tisuću ždralova od papira. (Ždral je sveta ptica u Japanu i živi 100 godina). Sadako je odlučila napraviti papirnate ždralove, no na žalost nakon 14 mjeseci u bolnici umrla je u dvanaestoj godini složivši 644 papirnata ždrala. U njezinu čast prijatelji su odlučili osnovati klub papirnatih ždralova i svake godine na 6. kolovoza djeca širom svijeta šalju tisuću papirnatih ždralova i pridružuju se japanskim prijateljima u Hirošimi u njihovom apelu za mir.

Preko projekta "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu", Hrvatsko-japansko kulturno i gospodarsko društvo pridružuje se svim koji se bore za mir u svijetu.

Povodom šezdesete obljetnice od prve bačene atonmske bombe na Hirošimu 6. kolovoza 1945. hrvatski će predstavnici po prvi puta prisustvovati ceremonijalnom kićenju Dječjeg spomenika mira u Memorijalnom parku mira u tom gradu u počast poginulima i kao apel za mir u svijetu.

U Hrvatskoj je manifestacija provedena u osnovnim školama u Zagrebu, Vukovaru, Dubrovniku, Svetom Đurđu, Šenkovcu, Karlovcu i Zadru. Tisuću papirnatih ždralova koje su izradila djeca bit će poslani u Japan, a danas im je na Zrinjevcu priređen svojevrstan ispraćaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙