FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Nagasakija pozvao Amerikance na uništenje nuklearnog oružja

NAGASAKI-NUKLEARNIGradonačelnik Nagasakija pozvao Amerikance na uništenje nuklearnog oružjaNAGASAKI, 9. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Na 60. obljetnicu atomskogbombardiranja Nagasakija gradonačelnik Icho Ito pozvao je u utorakamerički narod da se angažira u borbi za uništenje nuklearnog oružja ida se suprostavi nuklearnoj politici administracije američkogpredsjednika Georgea W. Busha.
NAGASAKI, 9. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Na 60. obljetnicu atomskog bombardiranja Nagasakija gradonačelnik Icho Ito pozvao je u utorak američki narod da se angažira u borbi za uništenje nuklearnog oružja i da se suprostavi nuklearnoj politici administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Razumijemo vaš bijes i vašu tjeskobu povezane sa strašnim uspomenama na terorističke napade 11. rujna", rekao je gradonačelnik na svečnosti.

"Unatoč svemu, je li vaša sigurnost stvarno veća zbog politike vaše vlade koja gomila 10.000 nuklearnog oružja, vodi stalne nuklearne testove i nastavlja razvoj novog minijaturnog atomskog oružja?", pitao se gradonačelnik.

"Vjerujemo da velika većina vas svim srcem želi eliminaciju nuklearnog oružja", dodao je i pozvao građane SAD-a da se pridruže svjetskoj borbi za ukidanje nuklearnog oružja.

Oko 6.000 osoba, među kojima premijer Junichiro Koizumi, minutom šutnje odali su počast žrtvama druge A-bombe bačene na Nagasaki 9. kolovoza 1945, tri dana nakon Hiroshime.

Od posljedica eksplozije umrlo je 74.000 osoba, a u Hiroshimi 140.000 ljudi.

Unatoč političkoj krizi Koizumi je otputovao u Nagasaki, gdje je izrazio sućut žrtvama i obećao poštivanje triju ne-nuklearnih načela. U prosincu 1967. Japan se svečano obvezao da neće proizvoditi, posjedovati niti dopustiti ulazak nuklearnog oružja na svoj teritorij.

Koizumi je također ponovio, kao i u Hirošimi prije tri dana, da Japan kani voditi međunarodnu kampanju nuklearnog razoružanja i neširenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙